Nieuwe ademtest kan levens redden

Project informatie

Doel project
Ademtest voor opsporing van ziektes
Looptijd
4 jaar
Benodigde fondsen
1 miljoen

Nieuwe ademtest kan levens redden

Een ernstige aandoening als longkanker wordt vaak in een heel laat stadium ontdekt. ‘Massale screening of controle-onderzoek in het ziekenhuis zou dat kunnen voorkomen, maar is nu nog onbetaalbaar en onpraktisch. We kunnen niet iedereen elke week in een MRI-scanner stoppen. Bovendien zie je dan nog niet alles’, zegt onderzoeker Guus Rijnders.

Het gevolg is dat veel longkankerpatiënten dure en belastende behandelingen moeten ondergaan of onnodig sterven. De ademtest gaat uit van het principe dat de menselijke adem indicatoren bevat voor eventueel aanwezige ziektes. Net zoals indicatoren in bloed en urine dat zijn. Ademtests vinden nu nog plaats met apparatuur in een gespecialiseerde laboratoriumomgeving.

De door Rijnders gebruikte chiptechnologie zorgt ervoor dat screening kan gebeuren met behulp van mobiele, betaalbare apparatuur. Zijn droom is dat een laagdrempelige ademanalyse breed beschikbaar komt. Daarmee zou iedereen op elke dag en op elke plek zelf een screening kunnen uitvoeren. ‘Dan denk ik aan een apparaat, waar je je adem inblaast’, zegt Rijnders. ‘Je smartphone of een ander mobiel apparaat beschikt dan over een ingebouwde sensor, analyseert meteen je adem en vertelt wat er aan de hand is. Dat is waar we naar toe willen.’

Een klein apparaatje waarmee je dagelijks je adem kan testen op bv longkanker. Dat is mogelijk.

Guus Rijnders