Campagne-informatie

Wat als….?

Wat was er gebeurd als de kanker eerder was ontdekt? Als we gekozen hadden voor een zwaardere chemokuur? Hadden we…. Vragen die door je hoofd spoken nadat een dierbare is overleden. Gedachten die je pas toelaat aan het einde van een weg, die je nooit had willen gaan.

Mijn broer is overleden aan kanker. Toen ik hoorde dat hij kanker had, ging er een rilling door mijn lichaam. Je verzet je. Hij moet beter worden, hoe dan ook. Tegelijkertijd weet je dat de resterende tijd een mooie moet zijn. Je wilt maximaal behandelen….maar ten koste van wat? Alles?

Het gevoel van onmacht overheerst. Als niet-medicus vertrouw je op de artsen maar wat als zij het ook niet meer weten? Als hun gereedschapskist ook leeg is?

Voorkomen is beter dan genezen. En als voorkomen niet mogelijk is, dan moeten we bepaalde aandoeningen toch zeker zo vroeg mogelijk kunnen detecteren? Ik heb geleerd dat veel leed voorkomen kan worden als ziektes als kanker eerder ontdekt worden. Bij die zogenaamde vroegdiagnostiek speelt de technologie een hoofdrol.

Aan de Universiteit Twente zijn verschillende onderzoekers actief op dit terrein. Nieuwe ultra-gevoelige sensoren worden ontwikkeld waarmee de allereerste ziektekiemen kunnen worden opgespoord. De diagnose wordt gesteld ruim voordat de patiënt zich ziek voelt. Behandelingen in die fase zijn vrijwel altijd succesvol.

De technologie heeft haar intrede gedaan in de medische wetenschap. Dat blijft gelukkig niet beperkt tot de strijd tegen kanker. Alzheimer, Parkinson, reuma….op steeds meer terreinen vinden artsen en ingenieurs elkaar. Er is nog veel onderzoek nodig om onze technologie naar de patiënt te brengen. Dat kost tijd en geld. Dat laatste is letterlijk van levensbelang. Daar zet ik me binnen deze campagne graag voor in.

Dave Blank 

voorzitter Fundraising Committee Universiteit Twente

 

De leden van het fundraising commitee