Advanced Experimental Methods

Vaknaam

Advanced Experimental Methods

Vakcode

193550000

Inhoud

Een aantal moderne methodes die chemische en/of structuur informatie geven van oppervlakken en dunne films worden behandeld. Aan de orde komen o.a. diffractie en spectroscopische technieken die gebruik maken van elektronen (AES, XPS) fotonen (ellipsometrie, infrarood) en ionen (SIMS, RBS, LEIS). De morfologische karakterisatie technieken zoals behandeld in het track vak "oppervlakken dunne lagen" zullen worden verdiept, met name door de behandeling van electronen microscopie (LEEM).
Zowel de fysische ondergrond, de apparatieve aspecten en toepassing aan de hand van praktijkvoorbeelden komen aan de orde. Er zal ook ingegaan worden op de grondbeginselen van ultrahoogvacuum, pompen en materiaalkeuze. Aan de hand van een aantal praktische opdrachten wordt de stof verdiept.

Doel

To understand the principles, application area and limitations of experimental techniques used in surface and thin film analysis. The student is able to decide which technique is best suitable to approach a problem in these fields.

Opleiding/fase

Applied Physics / M1

Nanotechnology / M1

Docenten

Dr. R. van Gastel

Dr.ir. H. Wormeester

Contactpersoon

Dr.ir. H. Wormeester