Minilaboratorium op een chip sneller

Minilaboratorium op chip sneller

UT'er maakt minilaboratorium op chip een stuk sneller

TC Tubantia, vrijdag 24 oktober 2008 | 02:57 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 24 oktober 2008 | 10:14

ENSCHEDE - Een minilaboratorium op een chip, dat per keer 25.000 keer zoveel vloeistof kan verwerken als een gewone chip. Deze vinding is ontwikkeld door Dawid Zalewski van de Universiteit Twente. De Pool promoveert vandaag aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen op de nieuwe techniek.

De lab-on-a-chip technologie is sterk in opkomst. Deze minilaboratoria kunnen biologische mengsels scheiden met behulp van zogeheten capillaire elektroforese. Hierbij wordt een mengsel door een dun buisje geleid waarover een grote elektrische spanning staat.

Zalewski ontwikkelde daar een nieuwe vorm van die de vloeistof doorlopend kan scheiden. In een kwartier kan zo ongeveer vijf microliter vloeistof worden verwerkt tegen een paar honderd picoliter via de reguliere techniek. Die extra snelheid is van belang als er meer analyses van de stof moeten worden gemaakt. Uitgangspunt bij de door Zalewski ontwikkelde methode was dat de scheiding alleen met spanningsverschillen (elektrokinetisch) plaats zou vinden en er geen mechanische delen zoals pompjes in de chip zouden komen. Mechanische onderdelen gaan namelijk sneller kapot en zijn pompjes op deze schaal moeilijk en daarmee duur om te produceren.