‘Onkraakbare’ bankpasjes door nieuwe methode MESA+

Onderzoekers van MESA+ zijn er, in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, in geslaagd een methode te ontwikkelen die het onmogelijk maakt pasjes zoals creditcards en identiteitsbewijzen te kraken. Zelfs als criminelen over alle informatie beschikken die over het pasje bekend is bij de fabrikant, voorkomt deze methode het kopiëren of nabootsen ervan. De methode heet Quantum-Secure Authentication (QSA) en is veilig door het gebruik van een slimme combinatie van lichtverstrooiing aan nanodeeltjes in de unieke sleutel en kwantumeigenschappen van licht.

‘Het mooie van de methode is dat het geen geheimen kent’, vertelt Pinkse; één van de onderzoekers die aan de wieg stond van deze ontwikkeling. ‘Dat heb je bij pincodes en wachtwoorden wel. Je weet nooit wanneer zo’n geheim uitlekt. Zodra mensen de pincode van bijvoorbeeld je iPad hebben, kunnen ze toegang krijgen. Deze methode kent die kwetsbaarheid niet. De methode kent geen geheimen, maar toch kan niemand daar misbruik van maken.’

Het zal nog een aantal jaren duren voordat de methode ‘commercieel’ beschikbaar is. Maar, er wordt hard aan gewerkt. Mede door de opstartpremie die het project heeft gekregen van technologiestichting STW. Het onderzoek zelf is gepubliceerd als coverartikel van het nieuwe wetenschappelijke vakblad Optica.

Voor meer informatie, klik hier.