Lintje voor Piet Bergveld

'Ik heb het een half jaar geheim gehouden', zegt de vrouw van Piet Bergveld terwijl ze in het zaaltje bij MESA+ wacht totdat haar man binnenkomt. 'Niemand heb ik het verteld. Ik dacht: hoe minder mensen het weten, hoe kleiner de kans dat het uitlekt.' En dat op 1 april 2003. Burgemeester Mans speldt het lintje op de bodywarmer van de kersverse Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zijn vrouw: 'Ik durfde niet te zeggen dat hij een jasje aan moest doen. Dat zou opvallen.'

Mans neemt de rijke carrière van Bergveld door. Hij was vanaf de beginjaren van de UT een aanjager van het biomedisch-technologisch onderzoek. Zijn passie heeft altijd gelegen in techniek die iets kan betekenen voor mens en gezondheid. Hij geniet grote bekendheid door zijn uitvinding van de ISFET-sensor, een sensor voor chemische en biomedische toepassingen. Ook stond hij aan de wieg van het huidige MESA+ research instituut.

'Piet Bergveld is een exponent van de ondernemende universiteit avant la lettre', zo stond het in de voordracht voor de koninklijke onderscheiding. En daar is geen woord van gelogen.