Het MESA sprookje

Er was eens......een afdeling die zich bezig hield met het produceren van diodes en transistoren. Dat was een precies werkje. Ze werkten onder andere met silicium.

Daar werkte ook Professor Piet Bergveld die zijn tijd ver vooruit was en eigenlijk de wijde wereld in wilde. Hij zag enorm veel kansen. Sensoren maken om PH te meten en bloedwaardes op te sporen, dat waren mooie dingen. Anderen vonden dat niet compatibel met hun manier van werken en er ontstond wetenschappelijke en technologische onenigheid. Tenslotte gingen de wetenschappers met “ruzie” uit elkaar. Het leek een beetje op een stammenstrijd. Ieder ging zijns weegs.

Ze noemden zichzelf vanaf nu S&A en ICE. Twee mooie afkortingen voor Sensoren en Actuatoren en Integrated Circuits Elektronica. Ergens op de Campus op vloer 6 van het oude ELTN gebouw, dat nu Hogenkamp heet, werd het S&A lab opgericht. De ICE-ers begonnen ook lekker voor zichzelf, maar in toren 5 van het ELTN gebouw.

Eigenlijk woonden ze hemelsbreed op nog geen 50 meter van elkaar. S&A en ICE konden niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar. De maskerfabricage, de lpcvd en de electronenmicroscoop van meneer Otter hadden ze immers allebeide nodig. Maar echte vrienden zoals vroeger, dat waren ze niet meer.

Opeens, op een mooie dag, lag er aan de Twentse horizon een pot met 30 miljoen guldentjes te stralen. Daar hadden de oude vrienden wel interesse in. Maar er waren meer kapers op de kust. Wat dacht je van die jongens uit Delft en Eindhoven. Delft werkte al een beetje samen met Philips en Eindhoven scharrelde met de telecommers. Wat moesten de oude vrienden dan doen om toch aan het geld te komen.

Ze besloten een afspraak te maken. En zo werd het idee geboren om smart sensors te produceren. Een schot in de roos. Daar had niemand in de wereld ooit aan gedacht. Professor Fluitman probeerde de vrienden nog dichter bij elkaar te brengen en dat lukte. Het geld werd binnengehaald en de oprichting van het instituut Micro Electronics Sensors Actuators was een feit.

En zo leefde MESA nog lang en gelukkig en werd het zelfs MESA+ door de toevoeging van de Analyse groep CMAL.