Onderzoek en wetenschap op het Sportcentrum UT.

Het sportcentrum van de Universiteit Twente is bijzonder vanwege het feit dat het op de enige Campus-Universiteit gelegen is. Die omgeving maakt dat je niet stil kan blijven staan waar het gaat om de onderzoekende natuur van je bezoekers. Daarom hebben wij in het verleden en zullen wij ook in de toekomst, ons inzetten om onderzoek en wetenschap waar mogelijk te stimuleren en faciliteren op ons sportcentrum.

In het verleden hebben wij de praktische onderzoeken van de minor Medische en Sport Fysiologie gefaciliteerd. Dit resulteerde in een schitterende hoeveelheid van allerhande onderzoeken. Een groep studenten van de minor heeft onderzocht wat de invloed is van ijsbaden op spierpijn. Andere studenten hebben een studie gedaan naar de invloed van zadelhoogte op fiets efficiëntie. Weer een andere groep heeft naar correlaties gezocht tussen werpsnelheid van een handbal in verhouding tot biometrische eigenschappen van de schutters. En ook buiten op het water van het Twentekanaal is er bij Euros onderzoek gedaan naar het verschil tussen roeien op het water in een boot en roeien aan wal op een ergometer met behulp van versnellingsopnemers.

Studenten die een onderzoek doen voor hun bachelor of master willen wij hier mogelijkheden bieden. Zo heeft een week lang een robot feedback gegeven aan studenten die in de fitness de squat uitvoerden. Hiermee werd onderzocht hoe mensen op feedback van een robot reageren.

Dit jaar willen wij de eerstejaars van technische natuurkunde verwelkomen die hier hun opdracht sportfysica uitvoeren. Wij zijn trots dat de opleiding er voor gekozen heeft om samen met het sportcentrum gelegenheid te bieden om deze practica werkelijkheid te maken.

Mocht je naar aanleiding hiervan vragen hebben. Misschien denk je zelf over een bachelor of master opdracht die je in de praktijk wil uitvoeren. Of wellicht kan het sportcentrum bijdragen aan het concretiseren van een interessant onderzoek of opdracht. Dan kan je contact opnemen met Tjerk Susan,

T.Susan@utwente.nl

Het studiejaar 2016-2017 is goed van start gegaan met verschillende proeven en onderzoeken.

Voor sportfysica heeft dit jaar een groep het effect van de “Bandae Dollyo Chagi” (een gesprongen achterwaartse trap in het Tae Kwon Do) onderzocht. Door opnames te maken van het weg trappen van een bal kan op een haalbare manier meetbaar worden gemaakt welk effect een trap heeft. Door dit te koppelen aan de beweging van de sporter kunnen deze studenten het effect modelleren.

D:\Profiles\susan\Desktop\DSC_0029_3.JPG D:\Profiles\susan\Desktop\DSC_0030_5.JPG

Een tweede groep heeft bij hetzelfde vak, Sportfysica een worp van een frisbee onderzocht. Hoe verhouden zich de afwerpsnelheid en de afwerprotatie zich tot de afgelegde weg van de frisbee. Zijn snelheid en rotatie gekoppeld? En zo ja, is dat dan al vanaf de worp merkbaar? En levert een twee maal zo snelle worp twee maal de afstand op?

D:\Profiles\susan\Desktop\DSC_0012_6.JPG

D:\Profiles\susan\Desktop\DSC_0010_6.JPG

En wat is het effect van spin bij het terugkaatsen van een basketbal van het bord. En hoe verhoud zich dat tot de snelheid waarmee de basketbal tegen het brod aan komt. Ook dat weet je pas wanneer je er met een high speed camera er opnames van maakt en deze vertraagd afspeelt. Zo kun je de snelheids- en rotatie vector meten en bepalen hoe deze zich verhoud tot hoe de bal het bord verlaat.

3 November was er een groep van Advanced Technology testen hoe hun zelf ontworpen Car-trailer combinatie testen op een van de loopbanden van de fitness van het sportcentrum. Voor hun onderzoek naar “the instability of a car-trailer combination with as final goal of creating a feedback for self-driving cars” hebben deze studenten een bewegend oppervlak nodig om te kijken hoe hun ontwerp reageert. Het sportcentrum heeft hierbij een “lopende band” voor dit schitterende onderzoek kunnen faciliteren voor deze auto aanhanger die reageerde als een dubbele slinger.

C:\Users\susan\Dropbox\onderzoek en wetenschap\DSC_0009_7.JPG

Helaas hebben is een onderzoek voor een “Water Propulsion Rocket” in het zwembad niet door gegaan vanwege inhoudelijke problemen met de doelstelling van de proef maar anders hadden wij ook deze proef graag gefaciliteerd.

Mocht je hierdoor op ideeën zijn gebracht of vragen hebben over de mogelijkheden van het sportcentrum voor jouw onderzoek.

Neem contact op met T.Susan@utwente.nl