Stagiaires gezocht voor Diabetes in Ontwikkeling bij VUmc

DINO – Diabetes IN Ontwikkeling
Drs. Minke Eilander
m.eilander@vumc.nl
020-4448352
www.vumc.nl/dinodiabetes


Achtergrond

Diabetes type 1 is een chronische auto-immuunziekte die zich vaak op jonge leeftijd manifesteert. Het krijgen van diabetes type 1 staat los van de levensstijl en het eetpatroon van het kind en de ouders. Vanaf het moment dat kinderen de diagnose diabetes type 1 krijgen, zijn de 24 uur per dag, 7 dagen per week met hun ziekte bezig. Ze moeten hun bloedsuiker prikken, koolhydraten telen en insuline spuiten. Dit vergt veel van de kinderen en van hun ouders. Om te kijken hoe de kinderen zich op langere termijn ontwikkelen, zijn we vanuit VUmc in Amsterdam in samenwerking met 5 ziekenhuizen in Nederland met het longitudinale onderzoek DINO gestart. Hierbij zullen we de psychosociale, de cognitieve en de lichamelijke ontwikkeling van 8-15 jarige kinderen met diabetes type 1 volgen. Ook kijken we naar het welbevinden van de ouders.


Stage

De kinderen worden elk jaar cognitief getest. Hiervoor zullen ze in het ziekenhuis waar ze voor hun diabetes onder behandeling zijn in ongeveer 1,5 uur verschillende taken doen. De testafname en de begeleiding van de kinderen hierin is van groot belang. De eerste testronde wordt in het najaar van 2013 gehouden. We zijn op zoek naar stagiaires die in deze periode de kinderen willen testen in een of meerdere van de deelnemende ziekenhuizen (zie hieronder).
Studeer je psychologie of pedagogische wetenschappen en heb je affiniteit met kinderen? Dan nodigen wij je van harte uit contact met ons op te nemen. Ervaring met de afname van neuropsychologische testen is een pre.


Begeleiding

Hoewel je werkzaamheden voornamelijk in het desbetreffende ziekenhuis plaats zullen vinden, zal je vanuit VUmc begeleid worden. Zelf kan je een onderzoeksvraag aandragen betreffende de te verzamelen data (bijvoorbeeld: ‘Op welke intelligentiegebieden verschillen kinderen met diabetes type 1 van de normgroep?’). De exacte invulling van de stage kan in overleg bepaald worden. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de studenten levert de stage 15EC of 20EC op. Voor studenten zonder OV worden de reiskosten vergoed.


Deelnemende ziekenhuizen

Meander medisch centrum in Amersfoort
Diabeter in Deventer
Diabeter in Rotterdam
Juliana kinderziekenhuis in Den Haag
Beatrix kinderziekenhuis in Groningen
VUmc in Amsterdam