Dag van de Parapsychologie (22 mei)

De dag van de Parapsychologie is het jaarlijkse congres van het Parapsychologisch Instituut en de Studievereniging voor Psychical Research, waarop wetenschappers, sceptici, studenten en belangstellenden bijeenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen.

Ook dit jaar is gezocht naar een evenwicht tussen parapsychologie in de praktijk en het meest recente wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft geresulteerd in een programma over onder meer de samenwerking tussen paragnosten en politie, de correlatie tussen paranormale ervaringen en persoonlijkheidskenmerken en onderzoeksresultaten vers uit het lab over hartslagveranderingen bij het maken van intuïtieve keuzes.

De dag van de Parapsychologie is openbaar. Dus, als het programma uw belangstelling heeft gewekt, bent u van harte welkom om te komen! U kunt zich vantevoren aanmelden via www.parapsy.nl .

Datum: Zaterdag 22 mei

Plaats: Hogeschool Utrecht, Heidelberglaan 7, Utrecht

Tijd: 11.00-17.00 uur

Toegang: € 20,- (Leden en studenten € 10,-) (+ gratis borrel)

Inschrijven en betalen: klik hier

Bus: 11, 12 vanaf Station Utrecht CS, uitstappen: halte Heidelberglaan
Auto: Parkeren is gratis
Bij binnenrijden van De Uithof (Universiteitsweg) de doorgaande weg volgen met twee bochten mee, tot u aan uw rechterzijde de parkeerplaats Heidelberglaan ziet. Vandaar te voet naar Heidelberglaan 7

Programma:

11.00 uur Ontvangst met koffie

11.30-11.45 uur: Opening door de dagvoorzitter Hans Gerding

11.45-12.45 uur:
Drs. Eva Lobach: Doet Psi het hart sneller kloppen?

Verslag van recente onderzoeksresultaten aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek richtte zich op hartslagveranderingen tijdens het maken van intuïtieve keuzes, waarbij ook paranormale aspecten werden bekeken.

12.45-13.45 uur:
Drs. Wim Kramer: Paragnosten en politie: een moeizame samenwerking

Uit een overzicht van de meer dan 60 jaar durende discussie en eigen waarnemingen in de praktijk, blijkt dat er op dit gebied meer vragen dan antwoorden bestaan.

13.45-15.00 uur: pauze (kantine is open)

15.00-16.00 uur:
Drs. Ferry van Putten: Paranormale ervaringen en de Persoonlijkheid

Verrassende onderzoeksresultaten lijken erop te wijzen dat mensen met veel paranormale ervaringen qua persoonlijkheidskenmerken een speciale categorie vormen.

16.00-17.00 uur:
Dr. Hein van Dongen: Filosofie en Parapsychologie

Sinds de opkomst van 'psychical research' rond 1880 hebben filosofen dit onderzoek en zijn problemen geanalyseerd. Aandacht voor het werk van o.a. James, Driesch, Bergson, Heymans, Broad en Marcel.

17.00-19.00 uur: borrel