Een baan zoeken

Een baan komt niet zomaar aanwaaien. Zeker een baan die leuk is en die bij je past niet. Het zoeken naar de ideale baan wordt een stuk makkelijker als jij goed weet wat je wilt. Wil je het bedrijfsleven in of bij de overheid, wil je een flexibele baan of juist van negen tot vijf, dit soort informatie is zeer belangrijk om in je achterhoofd te houden als je op zoek gaat naar een baan. Op de intermediair of Monsterboard staan allerlei testen die jou inzicht kunnen geven in wat voor baan je zoekt. Hier staan ook informatie en tips voor solliciteren, het schrijven van een brief, salarisonderhandelingen etc. Een andere manier om erachter te komen wat je wilt is het verzamelen van vacatures. Verzamel alle vacatures die je enigszins interessant lijken (mag van alle vakgebieden zijn). Streep aan wat jou in die vacature aanspreekt en wat niet. Als je dat voor een aantal vacatures hebt gedaan, kijk dan of je een algemene tendens ziet van wat jij graag wil. Zo krijg je meer inzicht in het soort banen waar jij op zoek naar moet gaan.

Voor het vinden van een baan bestaat er een zeer groot aantal vacaturesites. Hieronder vind je er een aantal:

Intermediair
, Academic transfer, Gemeentebanen, Werken bij het Rijk, Werken bij de overheid, Jobtrack, Jobnews, Monsterboard, Careerbuilder.nl, AskJim, Gemeentejobs, Centrum voor Werk en Inkomen (CWI)

Kijk ook eens op de website van grote bedrijven, zij bieden vaak traineeships aan waarin je al werkend leert. Ook kun je eens kijken op de site van Amygdala de alumnivereniging van de Opleiding Psychologie. Door actief bezig te zijn met de alumnivereniging bouw je al snel een netwerk op. En netwerken blijft tenslotte de beste en snelste manier om aan een baan te komen.

Er is ook een aantal startpagina’s over de diverse onderwerpen die bij het vinden van een baan aan bod komen, zoals bijvoorbeeld: