Na het afstuderen

Na je afstuderen moet je je uitschrijven bij de universiteit. Dit doe je bij de Centrale Studentenadministratie (CSA). Hier kun je bovendien, mits je daar recht op hebt, een deel van je collegegeld terugvragen. Als je bijvoorbeeld in januari klaar bent met je studie, dan krijg je het geld van de overige maanden van dat collegejaar terug. Dit is overigens wel afhankelijk van de betalingsmethode van het collegegeld.Kijk voor meer informatie en/of formulieren op de website van de studentenbalie of bel met CSA: 053 - 489 2123.

Centrum voor Werk en Inkomen (CWI)

Na je afstuderen kan het voorkomen dat je niet meteen een baan hebt. Het is dan verstandig om je in te schrijven bij het CWI en wel op de dag dat je je uitschrijft bij de universiteit. Deze inschrijving neemt vaak veel tijd in beslag en gaat niet altijd even soepel. Het komt vaak voor dat je eerst een afspraak moet maken. Ga in ieder geval altijd even persoonlijk langs. Vanaf het moment dat je ingeschreven staat, ben je officieel werkzoekende. Indien mogelijk kom je zelfs in aanmerking voor een uitkering, maar dit is wel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zorg dat je belangrijke documenten, zoals een legitimatiebewijs en sofi-nummer, altijd kunt overleggen.

Ziekenfonds

Veel studenten hebben tijdens het studeren een studentenpolis bij een zorgverzekeraar. Als je niet meer studeert, moet je dit uiteraard veranderen. Informeer tijdig bij je zorgverzekeraar wat er in jouw situatie verandert. Zij kunnen je ook uitgebreide informatie geven over hun verschillende ziekenfondspakketten en je adviseren over welk pakket het beste bij jouw situatie past.

Bankzaken

Ook op bankgebied kan er eventueel wat veranderen in jouw situatie. Veel studenten hebben een studentenrekening, waarbij ze voordelig rood kunnen staan. Uiteraard verandert dit ook als je niet meer studeert. Vraag bij jouw bank na wat er allemaal omgezet moet worden en wat de gevolgen zijn voor jouw persoonlijke situatie.

En dan nog… het zwarte gat

Na je afstuderen lijkt het lekker om even helemaal niets te hoeven doen en natuurlijk is dat ook geweldig, maar na een paar weken kan dat toch gaan tegenvallen. Veel van je vrienden studeren bijvoorbeeld of hebben al een baan. Voor hen gaat het allemaal door, terwijl jij stil lijkt te staan. Op dat moment hoor je even nergens bij. Alhoewel iedereen dit anders zal ervaren, is het toch verstandig om voorbereid te zijn op dit ‘zwarte gat’. En mocht je erin belanden, bedenk dan dat je niet de enige bent!