De nieuwe UT-website

Over de nieuwe UT-websites

FAQ: DE NIEUWE WEBSITE

Waarom een nieuwe website?

De laatste update van utwente.nl dateert van september 2009. Een groot gedeelte van utwente.nl is echter nog vele jaren ouder. De online wereld verandert snel, bezoekers benaderen tegenwoordig de website veelal via mobiel en tablet. De huidige versie van utwente.nl is in een tijd ontwikkeld dat de iPad nog niet bestond en Android nog een onbekende op de markt was. De huidige website is dus niet in mobiele versie beschikbaar. Tevens voeren we een aantal grote verbeterslagen(overkoepelende) door op het gebied van navigatiestructuur en vindbaarheid van informatie.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wat zijn de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de oude website?

- Een nieuwe look & feel

- Nieuwe functionaliteiten, technologische innovaties en ontwikkelingen.

- Een responsive design, te gebruiken op mobiel, tablet en desktop.

- Een eenduidige navigatiestructuur met een duidelijk ‘kruimelpad’.

- Betere weergave van onder andere foto’s en video’s.

- Een nieuwe opleidingsdatabase om opleidingsinformatie te ontsluiten op meerdere platforms, zowel online als offline en zowel op eigen als  externe sites.

- Een context afhankelijke footer 

- Een zoekmachine geoptimaliseerde site (SEO)

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Waarom zijn alleen deze wervingswebsites in de nieuwe stijl en wanneer gaat de rest van de websites binnen utwente.nl over?

Het volledige utwente domein bestaat momenteel uit een corporate site, een losse bachelor en masterwervingssite en 600 achterliggende losse websites. Vanwege de omvang wordt er gewerkt in meerdere fasen. Er is gestart met de wervingswebsites voor Professional Learning & Development, de bacheloropleidingen en de masteropleidingen. Na de wervingswebsites wordt vervolgd met het project voor de corporate website en aansluitend alle achterliggende templates. Volg het project en de volgende stappen op www.utwente.nl/website (intranet). Mocht je vragen hebben over jouw eigen afdelingswebsite, neem dan even contact met ons op via onlinemedia@utwente.nl.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

De kleuren van de site wisselen per bezoek, waarom?

Het kleurenpalet van de huisstijl van de Universiteit Twente is ontzettend rijk. Om online de mogelijkheden van deze kleurenset optimaal in te zetten en de site een dynamische uitstraling te geven zijn er vijf kleurenschema’s gedefinieerd. Deze vijf schema’s wisselen zich af naar mate de drukte op de campus verandert. Wanneer het drukker wordt op de campus veranderen de kleuren naar een warmere tint, wanneer het rustiger is op de campus verschijnen de koelere tinten.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wie heeft de website ontworpen en gebouwd?

Het project is gestart vanuit de afdeling Marketing & Communicatie van de UT. Voor het doorvertalen van alle wensen qua functionaliteiten en de nieuwe online look en feel is designbureau TriMM ingeschakeld. De technische implementatie wordt verzorgd door B-lex, spin-off van onze universiteit. Bij zowel TriMM als B-lex werken verschillende alumni van de UT aan dit project.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Komt er een training over de nieuwe mogelijkheden van de site?

Heb je een eigen website binnen het utwente domein, dan worden er met het nieuwe template meer mogelijkheden geboden dan voorheen. Om kennis te maken met die mogelijkheden en meer te weten over het toepassen van widgets zorgt de projectgroep voor een handleiding waarin stap voor stap alle mogelijkheden worden toegelicht. Uiteraard worden de regelmatig gegeven WebHare-cursussen aangepast op de nieuwe mogelijkheden.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wanneer mijn site straks wordt overgezet, gaat mij dit dan extra werk bezorgen?

Een van de onderdelen van de projectgroep is het begeleiden van het overzetten van alle websites. We zullen een website nooit zomaar omzetten in de nieuwe stijl zonder deze vooraf goed te testen en te kijken waar eventuele problemen kunnen ontstaan. Wij zullen zoveel mogelijk processen automatiseren en hulp aanbieden om de werkbelasting van de beheerder te beperken.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

De website is opgebouwd uit zogenaamde widgets. Wat is een widget?

Het nieuwe design is opgebouwd uit diverse blokken. Er is een contentblok waarin de hoofdinformatie wordt geplaatst. Daar omheen kunnen zogenaamde widgets worden geplaatst. Een widget kan verschillende functionaliteiten hebben. Zo bestaan er bijvoorbeeld fotowidgets, videowidgets, vacaturewidgets, quotewidgets, informatiewidgets en contactwidgets. Deze opbouw maakt het mogelijk om ook in de toekomst nieuwe functionaliteiten toe te voegen in de vorm van nieuwe widgets, zonder dat dit het design van de website in de weg zit. Het gebruik van widgets maakt het gemakkelijk om de website beschikbaar te maken voor kleinere schermen zoals tablets en smartphones.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wat houden de wijzigingen voor mijn site straks in?

Jouw website wordt voorzien van het nieuwe design. In Webhare maken we in de nieuwe versie de overstap van het werken met worddocumenten naar een tekst editor die het makkelijker maakt documenten online te bewerken. Daarnaast kun je op eenvoudige wijze werken met widgets waardoor de website er binnen no time aantrekkelijk uit ziet en het aanbod van onderwijs, onderzoek, de afdeling of dienst gemakkelijk te etaleren is. Ook werken we aan een centrale news- en eventsapplicatie, waardoor je straks nieuws van andere UT-webpagina’s gemakkelijk kunt overnemen op je eigen site en er een totaaloverzicht aanwezig is van al onze nieuwsberichten en events. 

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

FAQ: PROJECTINFORMATIE

Is er informatie beschikbaar over het project?

Elke maand geeft de projectgroep een update over de status en nieuwe ontwikkelingen in de UT-nieuwsmail. Daarnaast kun je het project volgen via www.utwente.nl/website (intranet). 

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Op welke manier hebben UT’ers hierover meegedacht?

De projectgroep staat niet op zich. De gehele UT is uitgenodigd mee te denken en feedback te geven gedurende het project. Dit heeft zich geresulteerd in diverse bijeenkomsten per onderdeel (onderzoek, onderwijs, samenwerken, organisatie) met betrokkenen uit verschillende afdelingen, twee sessies met klankbordgroepleden, twee bijeenkomsten voor WebHare-gebruikers (studenten en medewerkers) en binnengekomen feedback van UT-medewerkers.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

FAQ: FEEDBACKMOGELIJKHEDEN  

Ik heb een opmerking over de nieuwe website, hoe kan ik deze kenbaar maken?

We horen graag jouw opmerkingen en/of ideeën. Neem hiervoor contact op met de projectgroep via onlinemedia@utwente.nl.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag