Ons verhaal#039 Rainers ondernemerschap

#039 Rainers ondernemerschap

Het verhaal van Michaels ruimtemissie is een verhaal over Rainers ondernemerschap

Beiden geboren en getogen in Duitsland, beiden gegrepen door de wetenschap. Het gesprek tussen universitair docent Michael Schlund (ITC) en Rainer Harms, universitair hoofddocent Entrepreneurship komt als vanzelf op stoom. Zie het als een compact college ondernemerschap door een bevlogen docent aan een nieuwsgierige collega. En laat deze collegiale uitwisseling nu juist iets zijn waar Rainer zich hard voor maakt binnen de UT.

Klik voor de Engelse versie

Maandag 12 Juli 2021 

MEER ONTMOETING, MEER UITWISSELING, MEER ONDERNEMERSCHAP

Michael: ‘Vertel eens, wanneer wist je dat de wereld van de wetenschap de jouwe is?’

Rainer: ‘Als student merkte ik dat ik graag wat dieper in de materie duik als een onderwerp me echt interesseert. Je kunt van alles beweren, maar wat is er precies aan de hand? Ik vind het leuk om dat uit te zoeken en die empirische uitleg te geven, en ook om al schrijvend mijn gedachten te ordenen en mijn ideeën over te brengen op anderen. Zie daar de basis voor mijn wetenschappelijke loopbaan.’

Michael: ‘Wanneer kwam Enschede in beeld?’

Rainer: ‘In Duitsland is het gebruikelijk dat je na je PhD naar een andere universiteit overstapt, zoals je weet. Je maakt je los uit je comfortzone en zoekt een nieuwe stek – best een goed idee. Voor mij werd dat de universiteit van Klagenfurt in Oostenrijk. Ik heb daar een prima tijd gehad, maar miste het technologische perspectief op de bedrijfskunde. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijfsvoering gebaat is bij technische oplossingen en innovaties. Dat, plus het unieke sociaal-technische profiel van de UT maakte Enschede een logische keuze.’

Michael: ‘Waarom vind je die combinatie zo belangrijk?’

Rainer: ‘Dat het streven naar winstmaximalisatie en het creëren van sociale waarde als elkaars tegenpolen worden gezien, is in mijn ogen een groot, bedrijfskundig misverstand. Elk bedrijf dat financieel gewin nastreeft, heeft immers óók een sociale component: werknemers, klanten, samenwerkingspartners, zijn plek in de maatschappij. Geen enkele solide organisatie kan rücksichtsloos euro’s najagen. Andersom heeft elke sociale onderneming geld nodig om te overleven. Mijn kijk hierop: bedrijven zijn uit op het creëren van waarde. En die waarde kan financieel en – tegelijkertijd – sociaal van aard zijn.’

Michael: ‘Als ik eerlijk ben, denk ik bij ondernemerschap toch in de eerste plaats aan zaken doen en geld verdienen.’

Rainer: ‘Veel bedrijfskundeopleidingen focussen ook nog steeds op het ‘opvoeden’ van ondernemers, maar dat is niet de UT-benadering. Wij willen onze studenten toerusten met een entrepreneurial mindset: een bepaalde manier van denken over en omgaan met problemen en uitdagingen. Daar horen kenmerken bij als een creatief brein, een open blik, een nieuwsgierige houding en oog voor innovatie en lef. Zo’n mindset komt overal van pas, zeker niet alleen in het bedrijfsleven.’

Michael: ‘Hoop je niet stiekem dat jouw studenten de volgende Booking.com of Uber oprichten?

Rainer: ‘Dat zou prachtig zijn, maar meestal komen de oprichters van die succesvolle start-ups niet rechtstreeks uit de collegebanken. Vaak hebben zij al een paar jaar werkervaring opgedaan, een netwerk opgebouwd en het ecosysteem goed leren kennen. Nee, weet je waar ik de meeste voldoening uit haal? Als studenten een presentatie houden en ik hun ogen zie oplichten als ze vertellen over de reis die ze hebben afgelegd. Niet alleen het eindresultaat telt. De ontwikkeling die ze doormaken is minstens zo belangrijk.’

Michael: ‘Mooi gesproken! Ik merk dat ook in mijn BKO-traject (Basiskwalificatie Onderwijs-certificeringen, red.). De grootste opgave is het formuleren van mijn uitdaging. Waar wil ik werk van maken? Hoe kom ik erachter welke stappen ik daarvoor moet zetten? Dat is pittig, maar vooral heel leerzaam. Toch ben ik wel benieuwd – en ik ben vast niet de enige: hoe word ik een succesvol ondernemer?’

Rainer: ‘Goed dat je zo naar je BKO kijkt. Precies om die ervaring gaat het. En hoe je succes bereikt als ondernemer? Hét recept kan ik je niet geven, wel een paar belangrijke ingrediënten, te beginnen met een goed idee en doorzettingsvermogen. Veel mensen geven al op voordat ze hun idee hebben uitgesproken. Zonde! Praat met mensen over je plannen en doe je voordeel met hun oordeel. Zowel de positieve als de minder enthousiaste reacties zijn nuttig. Je zult er ook van versteld staan hoeveel mensen je willen helpen, bijvoorbeeld door je aan iemand voor te stellen bij wie je zelf nooit terechtgekomen zou zijn. Ook een aanrader voor iedereen met ondernemingszin: kijk eens op de site van Novel-T, een initiatief van onder andere de UT en Saxion Hogeschool. Zij bieden hier een platform waar mensen hun ondernemersverhaal en -adviezen delen. En zodra het kan, organiseren ze ook weer allerlei activiteiten op de campus. Heel leuk en interessant.’

Michael: ‘Ik ga er eens kijken, dankjewel! Iets anders: ik zag dat je alweer 12,5 jaar aan de UT werkt. Wat waardeer je het meeste van de UT?’

Rainer: ‘Wat ik geweldig vind, is dat er meer kansen voorbij komen dan je grijpen kunt. En wat me in het bijzonder verheugt, is dat de BMS-faculteit de laatste jaren steeds beter gevonden wordt en zelf ook meer verbinding zoekt met andere faculteiten. Zo zijn we gevraagd invulling te geven aan het onderdeel ondernemerschap in de nieuwe master Nanotechnologie en is een van onze collega’s betrokken bij de nieuwe Robotics-master. Ook onder de vlag van Shaping2030 vindt veel uitwisseling van mensen en ideeën plaats. Heel waardevol.’

Michael: ‘Welke rol pak jij hierin zelf op?’

Rainer: ‘De UT is een organisatie met meerdere middelpunten en in al die kernen gonst het van ideeën en enthousiasme. Dat is super. En nóg mooier zou het zijn als al die energie vrij heen en weer kan stromen. Er zijn bijvoorbeeld best veel mensen die ondernemerschap onder studenten willen aanjagen en faciliteren, maar zij weten elkaar nog niet vanzelfsprekend te vinden. Met een paar collega’s ben ik daarom een plan aan het uitwerken voor een centre for entrepreneurship of impact hub. Dat moet een plek worden waar mensen samen nieuwe plannen ontwikkelen en versterken wat er al is. Deze interviewserie vind ik trouwens ook een leuke manier om de organisatorische grenzen over te steken.’

Michael: ‘Zeker, dit is een leuke kennismaking, dankjewel voor je verhaal. We moesten binnenkort maar eens een biertje drinken. Volgens mij kunnen we nog uren doorpraten.’

DR. MICHAEL SCHLUND (1985)

is universitair docent bij de afdeling Natural Resources van de Faculteit Geo-information Science and Earth Observation (ITC). Zijn onderzoek richt zich op het monitoren van landbedekking en biofysische parameters van vegetatie, zoals biomassa, boshoogte en landbouwgewassen, en op de algoritmen die worden gebruikt om informatie te extraheren uit een breed scala aan teledetectiegegevens. Michael promoveerde aan de Universiteit van Jena en deed een postdoc bij de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Daarna werkte hij aan de Universiteit van Göttingen, voordat hij naar de UT kwam.

Rainer Harms (1974)

studeerde economie in Münster, waar hij vervolgens promoveerde in de bedrijfskunde. Aan de universiteit van Klagenfurt (Oostenrijk) voltooide hij zijn postdoc bedrijfskunde. Als gastonderzoeker werkte hij aan de universiteiten van Minnesota en Moskou en als gastprofessor gaf hij les aan studenten in Wenen, Barcelona, Sint Petersburg en Melbourne. In 2008 kwam Enschede in beeld. Harms is universitair hoofddocent Entrepreneurship aan de BMS-faculteit.