Sprekers

Week van Inspiratie 2024
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Bezoek de Week van Inspiratie!

Dare to be inspired! Join the free lectures!

Tijdens de Week van Inspiratie komen zeven gastsprekers, allemaal aan de top van hun veld, naar de Universiteit Twente. De onderwerpen van hun lezingen zullen zeer divers zijn, zodat iedereen wel een lezing kan vinden die hem of haar inspireert. 

Jan Terlouw

Jan Terlouw's lezing zal in het Nederlands zijn

Jan Cornelis Terlouw is een prominente Nederlandse politicus en auteur. Terlouw is opgegroeid op de Veluwe. Hij heeft zijn mastergraad in natuur- en wiskunde behaald aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens behaalde hij zijn doctoraat in nucleaire fysica. Hij vervolgde zijn academische loopbaan in natuurkunde aan verschillende universiteiten, waaronder het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Royal Institute for Technology (KHT).

Na zijn academische loopbaan raakte Terlouw betrokken bij de Nederlandse politiek. Hij werd verkozen als Tweedekamerlid en lijsttrekker van de D66. Een politieke overwinning van zijn partij zorgde ervoor dat hij diende als Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken onder Kabinet Van Agt II.

Tijdens zijn politiek betrokken jaren schreef Terlouw ook enkele kinderboeken, waaronder Oorlogswinter. Voor dit boek won hij de Gouden Griffel.

Op dit moment is Terlouw een groot voorvechter voor het overstappen op meer duurzamere energiebronnen. Daarnaast streeft hij naar een samenleving waarin men elkaar vertrouwt, zoals hij besprak in een uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD).

In zijn lezing zal Jan Terlouw de waarde van moraliteit in politiek benadrukken. Zijn lezing is getiteld: 'De Essentie van Politiek is Moraliteit'

Philipp Gunz

Philipp Gunz zal ons inspireren met zijn lezing 'What Makes Us Human? - How Recent Discoveries Force Us to Rethink the Origin of Our Species'.

Susan Blackmore

Susan Blackmore is een Visiting Professor aan de Universiteit van Plymouth. Ze heeft onderzoek gedaan naar memes, evolutionaire theorie, psychologie, parapsychologie en het bewustzijn.

Blackmore verkreeg haar BA (Hons) graad in psychologie and fysiologie aan St Hilda's College in Oxford. Na een 'dramatische out-of-body-ervaring' vervolgde ze haar academische carière met een doctoraat in parapsychologie. Ze was overtuigd van het bestaan van het paranormale, maar toen ze verder onderzoek deed, vond ze geen bewijs voor het bestaan van deze fenomenen. Haar houding tegenover het paranormale verschoof daardoor van een van geloof in een van skepsis.

In haar carrière heeft Blackmore meer dan twaalf boeken geschreven, bijgedragen aan meer dan tachtig andere boeken en meer dan zestig artikelen gepubliceerd. Haar meest bekende boek, The Meme Machine (2000), gaat over de theorie van memes en is vertaald in zestien talen. Ze heeft ook verschillende boeken geschreven over het bewustzijn, waaronder Consciousness: An Introduction (2011). Haar nieuwste boek is geïnspireerd door haar eigen ervaring is getiteld Seeing Myself: The new science of out-of-body experiences.

Tijdens de Week van Inspiratie presenteert Susan Blackmore haar lezing getiteld 'The Illusions of Consciousness'.

John D. Barrow

John D. Barrow is een Engels theoretisch fysicus, kosmoloog en wiskundige. Hij behaalde zijn graad in wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Durham. Hij behaalde zijn doctoraat in astrofysica aan de Universiteit van Oxford, waarna hij verder onderzoek in kosmologie deed aan dezelfde universiteit en de University of California in Berkeley.

Barrow was een astronomieprofessor aan de University of Sussex en had ook het Gresham Professorships voor geometrie en voor astronomie in Londen. Hij is Professor of Mathematical Sciences en Director of the Millennium Mathematics Project aan de Universiteit van Cambridge geweest. Barrow heeft meer dan 500 artikelen en 22 boeken gepubliceerd. Hij is ook mede-auteur van het boek The Anthropic Cosmological Principle. Dit boek is een filosofische en wetenschappelijke discussie over de betekenis en de plaats van leven in het universum.

Barrow heeft verschillende internationale prijzen gewonnen. In 2015 heeft hij de Dirac Gold Medal of the Institute of Physics gekregen. Een jaar later kreeg hij ook de Gold Medal of the Royal Astronomical Society. Daarnaast is hij een Fellow of the Royal Society en lid van de Academia Europaea.

In de Week of Inspiration zal Barrow ons inspireren met zijn lezing 'Our Place in the Universe'.

Claudia Olsson

Claudia Olsson, oprichter en CEO van Exponential, een wereldwijd adviesbureau dat zich specialiseerd in het verschaffen van strategisch advies, analyse en professionele ontwikkeling gerelateerd aan de digitale transformatie. Claudia is een van Scandinavië's meest gevraagde sprekers over exponentionele technologieën, toekomsttrends, leiderschap en bestuur. Haar werk focust op de impact van nieuwe technologieën op burgers, maatschappij en wereldmarkten.

In 2016 schreef Claudia het Sweden 2030 toekomstscenario voor de digitalisatiecommissie in de Zweedse regering.  Dit scenario focust op de digitale, geïntegreerde, slimme en competitieve maatschappij. Ze is ook mede-auteur van het rapport 'Blockchain Decentralized Trust' voor het Entrepreneurship Forum. Gebaseerd op haar onderzoek heeft Claudia Exponential AB opgericht om ondernemingen en regeringen te helpen technologische ontwikkeling te vertalen in strategie. Claudia is gepassioneerd in het oplossen van globale uitdagingen door middel van slimme oplossingen, technologie en handel.

Claudia heeft de functie van Associate Faculty aan Singularity University bekleed evenals de positie van Senior Advisor to the Office of Strategic Analysis at the Ministry of Foreign Affairs in Zweden. Claudia heeft eerder al de beleidsdenktank ACCESS Health International in Singapore opgezet en gemanaged na haar werk voor ACCESS in India en haar aanstelling bij de Verenigde Naties in het Economic and Social Council (ECOSOC). Naast dat ze meerdere malen is genoemd als een van Zweden's beste jonge ondernemerstalenten, heeft ze ook verschillende prijzen gewonnen, waaronder: The Young Leader of the year in Sweden door 4Potentials, een Leader of the Next Generation door de Stars Foundation in Zwitserland en China, een Gifted Citizen door La Ciudad de las Ideas in Mexico en het European David Rockefeller Fellowship aan de Trilateral Commission.

Tijdens de Week van Inspiratie zal Olsson ons verlichten met haar lezing genaamd 'Exponential Technologies in a Global Landscape'.

Bram Bakker

Bram Bakker studeerde medicijnen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Hij behaalde zijn medische graad in 1991. Daarna specialiseerde hij zich in psychiatrie aan de Valeriuskliniek in Amsterdam (nu GGZ inGeest). In dezelfde periode onderzocht hij de behandeling van angststoornissen met medicatie en gesprekken. Hij behaalde zijn doctoraat in 2000 aan de VU.

Bakker heeft op verschillende locaties gewerkt. Varierend van de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam tot een nationaal centrum voor eetstoornissen Ursula in Leidschendam. Hij was ook de medisch directeur van SolutionS, de eerste private rehabilitatiecentrum in Nederland.

In 2012 pakte Bakker een functie op bij Vitaalpunt, een institutie voor diagnostiek en behandeling van diverse psychologische en fysieke symptomen. In 2015 begon hij met Zorg van de Zaak en in datzelfde jaar werd hij de directeur van Rodersana, een instituut dat mensen helpt allerlei soorten verslavingen te overwinnen.

Tegenwoordig is Bakker psychiater by Sitagre. Hij is ook uitgever bij Uitgeverij Lucht en Uitgeverij Waaier. Daarnaast schrijft hij regelmatig columns voor verschillende kranten en heeft hij verschillende boeken gepubliceerd.

In zijn lezing zal Bakker zijn visie op de psychiatrie presenteren in 'Pills or Running for Psychiatry'.

Steven Cowley

Professor Steven Cowley FRS, FREng is een vooraanstaand theoretisch fysicus met een bijzondere intresse in nucleaire fusie. Hij is recent aangesteld als de President of Corpus Christi College en toegetreden tot de Physics Department in Oxford. Hiervoor was hij CEO van de UK Atomic Energy Authority, gebaseerd in Culham, Oxfordshire, leider van de laboratoria daar en part-time professor aan het Imperial College, Londen. Daarnaast heeft hij ook een lange en voorname carrière aan het Princeton en UCLA achter zich. Professor Cowley dient als adviseur voor de regering, maar vindt ook tijd om op scholen te spreken. Hij is ook verschillende keren in de media verschenen, waaronder zijn populaire TED talk over fusie-energie.

Tijdens de Week van Inspiratie zal Cowley ons meer vertellen over nucleaire fusie in zijn lezing 'The Scientific Challenges of Fusion Power'.