In de periode tot en met maandag 13 maart 2017 komt dagelijks één politicus naar het Amphitheater in de Vrijhof. Twee interviewers ondervragen de lijsttrekker.

Voorafgaande aan elk lijsttrekkersbezoek is er in het Amphitheater een mini-masterclass, waar het publiek (maximaal 200 bezoekers per aflevering) informatie krijgt over de hoofdgast van de dag en actuele ontwikkelingen rond de verkiezingen van 15 maart. Deze ‘opwarmronde’ duurt ongeveer een half uur.

Vrijwel alle debatten spelen zich af rond lunchtijd. Dat is gedaan om ook zoveel mogelijk studenten te trekken.  Publiek krijgt ruim de kans om via microfoons op de tribune vragen af te vuren op de politici. Er is publiek in de zaal, maar ook is zijn de debatten via een livestream online te volgen.

PROGRAMMA

Premier Mark Rutte opent maandag 27 februari de politieke debatserie. Als lijsttrekker van de VVD is Rutte ’s middag om twaalf uur de eerste gast in het Amphitheater op de campus van de Universiteit Twente, waar Tubantia en de universiteit tot aan de verkiezingen dagelijks een van de politieke kopstukken ontvangen.

De voorlopige volgorde van de serie ziet er als volgt uit : 27 februari Mark Rutte (VVD), 28 februari Jesse Klaver (GroenLinks),  1 maart ’s ochtends Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en ’s middags Lodewijk Asscher (PvdA), 2 maart Alexander Pechtold (D66), 3 maart Henk Krol (50plus), 6 maart Jan Roos (VNL), 7 maart Sybrand Van Haersma Buma (CDA), 8 maart Emile Roemer (SP), 9 maart Kees van der Staaij (SGP), 10 maart Sylvana Simons (Artikel1) en 13 maart Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). De komst van Geert Wilders (PVV) is door zijn partij toegezegd, maar of en wanneer hij komt, is (nog) niet bekend.

PRESENTATIE

Ferry Mingelen is één van de presentatoren voor Van Torentje naar Torentje, de debattenreeks die de Universiteit Twente samen met dagblad Tubantia in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen houdt. Mingelen is voormalig parlementair verslaggever en tv-presentator van de NOS. Hij werkte onder andere voor Den Haag Vandaag, NOVA, Nieuwsuur en gaf politiek commentaar bij Pauw & Witteman. Mingelen vormt samen met hoofdredacteur Martha Riemsma van Tubantia een interviewduo. Zij zullen een flink deel van de vraaggesprekken voor rekening nemen. De andere presentatoren komen van de Universiteit Twente, Studium Generale en de redactie van Tubantia.