Evenementen & Plechtigheden

Van Torentje naar Torentje

DE POLITIEKE TOP VAN NEDERLAND KOMT TWEE WEKEN VOOR DE VERKIEZINGEN NAAR ENSCHEDE. DE TWENTSCHE COURANT TUBANTIA EN UNIVERSITEIT TWENTE ONTVANGEN IN DE PERIODE VAN 27 FEBRUARI T/M 13 MAART 2017 DAGELIJKS ÉÉN VAN DE LIJSTTREKKERS. DE KOPSTUKKEN VAN alle uitgenodigde PARTIJEN IN DE TWEEDE KAMER HEBBEN HUN KOMST AL TOEGEZEGD.

‘Van Torentje naar Torentje’ is de titel van de serie ontmoetingen en interviews. De titel verwijst naar twee in het water verzonken torentjes, die de verbinding van Den Haag naar Twente symboliseren: de werkkamer van de premier op het Binnenhof en het door Wim T. Schippers ontworpen kunstwerk op de campus.

FORMAT

In de periode tot en met maandag 13 maart 2017 komt dagelijks één politicus naar het Amphitheater in de Vrijhof. Twee interviewers ondervragen de lijsttrekker. Voorafgaande aan elk lijsttrekkersbezoek is er in het Amphitheater een mini-masterclass, waar het publiek (maximaal 200 bezoekers per aflevering) informatie krijgt over de hoofdgast van de dag en actuele ontwikkelingen rond de verkiezingen van 15 maart. Deze ‘opwarmronde’ duurt ongeveer een half uur.

Vrijwel alle debatten spelen zich af rond lunchtijd. Dat is gedaan om ook zoveel mogelijk studenten te trekken.  Publiek krijgt ruim de kans om via microfoons op de tribune vragen af te vuren op de politici.

Programma

Premier Mark Rutte opent maandag 27 februari de politieke debatserie. Als lijsttrekker van de VVD is Rutte ’s middag om twaalf uur de eerste gast in het Amphitheater op de campus van de Universiteit Twente, waar Tubantia en de universiteit tot aan de verkiezingen dagelijks een van de politieke kopstukken ontvangen.

De voorlopige volgorde van de serie ziet er als volgt uit : 27 februari Mark Rutte (VVD), 28 februari Jesse Klaver (GroenLinks),  1 maart ’s ochtends Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en ’s middags Lodewijk Asscher (PvdA), 2 maart Alexander Pechtold (D66), 3 maart Henk Krol (50plus), 6 maart Jan Roos (VNL), 7 maart Sybrand Van Haersma Buma (CDA), 8 maart Emile Roemer (SP), 9 maart Kees van der Staaij (SGP), 10 maart Tunahan Kuzu (Denk) en 13 maart Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Ook de komst van Geert Wilders (PVV) is door zijn partij toegezegd, maar er is nog geen datum bekend waarop de streng beveiligde politicus in Enschede zijn opwachting maakt.

Presentatie

Ferry Mingelen is één van de presentatoren voor Van Torentje naar Torentje, de debattenreeks die de Universiteit Twente samen met dagblad Tubantia in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen houdt. Mingelen is voormalig parlementair verslaggever en tv-presentator van de NOS. Hij werkte onder andere voor Den Haag Vandaag, NOVA, Nieuwsuur en gaf politiek commentaar bij Pauw & Witteman. Mingelen vormt samen met hoofdredacteur Martha Riemsma van Tubantia een interviewduo. Zij zullen een flink deel van de vraaggesprekken voor rekening nemen. De andere presentatoren komen van de Universiteit Twente, Studium Generale en de redactie van Tubantia.

SAMEnWERKING

Victor van der Chijs, voorzitter van het College van Bestuur: “De Universiteit Twente is het brandpunt van technologische ontwikkelingen en innovaties in Oost-Nederland. Die hebben grote impact op mens, maatschappij en dus politiek. Onze universiteit zoekt het maatschappelijk debat op, zowel internationaal, nationaal, maar zeker ook regionaal. Vandaar dat we graag alle lijsttrekkers laten zien, horen en voelen wat er in Twente én op de campus leeft!”

De Tubantia organiseert de komst van de lijsttrekkers naar Twente inmiddels al geruime tijd. Bij vijf voorgaande gelegenheden (2002, 2003, 2006, 2010 en 2012) wist de krant de lijstaanvoerders te strikken voor een bezoek. Nieuw in de opzet is de samenwerking met de Universiteit Twente en de keuze voor een locatie op de campus. ‘De universiteit levert een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de debatten’, verduidelijkt hoofdredacteur Martha Riemsma van Tubantia. “We gaan samen kijken naar grote thema’s die bij de bevolking in Twente leven.”

BIJWONEN

Vanaf dinsdag 7 februari kan je je aanmelden voor de debatten op de website van Tubantia. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.Tubantia en de Universiteit Twente maken in de week van 22 februari bekend wie (gratis) toegangskaarten ontvangt voor de twaalf bijeenkomsten met lijsttrekkers. Meer dan 2.250 lezers van de krant en studenten van de universiteit hebben kaarten aangevraagd. Het behandelen van al deze verzoeken kost tijd. Alle aanvragers krijgen uiterlijk woensdag 23 februari bericht. Wij vragen hiervoor begrip en geduld.

Van Torentje naar Torentje