Twente Science Night

Weekend van de Wetenschap

De Twente Science Night wordt georganiseerd in het kader van het landelijke Weekend van de Wetenschap. Tijdens het eerste weekend van oktober brengt het Weekend van de Wetenschap je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 200 locaties in Nederland openen deze organisaties dan hun deuren voor het publiek.

Wil je meer weten wat er in Nederland te doen is tijdens het Weekend van de Wetenschap? Klik dan hier.

Europa Om de Hoek

Tijdens de Twente Science Night zetten we een aantal Europese projecten in de spotlights. De Universiteit Twente werkt in vele projecten samen met Europese partners aan baanbrekende innovaties. Vaak worden deze projecten ondersteund vanuit Europese onderzoeks- en ontwikkelingsbudgetten. Voor meer informatie over Europa om de Hoek, klik hier.

Tijdens de World of Tomorrow Wetenschapsexpositie kun je onder andere kennis maken met:

ECTM Lab

Het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) is een centrum voor medische innovatie. Dit expertisecentrum van de Universiteit Twente biedt diverse mogelijkheden voor onderwijs en onderzoek op het gebied van technisch, medische ontwikkelingen. De meest recente state of the art simulatietechnologie wordt ingezet voor onderwijs en onderzoek op het gebied van gezondheidszorg. Het ECTM wordt ingezet voor het opleiden van studenten, het bijscholen van medisch professionals en het testen van nieuwe technologie. Ook vormt het ECTM een inspiratiebron voor onderzoekers. Daarmee fungeert het centrum als aanjager van innovatie voor de gezondheidszorg.

Het ECTM Lab ontvangt een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), gericht op het ontwikkelen van de klinische simulatieomgeving, een spiegellocatie van klinische settings.

DEEP Vision

Onderzoeker Ivo Vellekoop (MESA+-vakgroep Biomedical Photonic Imaging) demonstreert tijdens de Twente Science Night het transformeren van diffuus licht in biologisch weefsel. Met reguliere optische microscopen lukt het niet diep binnenin het weefsel kijken. De reden is dat weefsels, zoals huid, vet, spieren of bot, het licht verstrooien. Diep in het weefsel gaat het licht niet langer rechtdoor, waardoor er geen scherp focus ontstaat en een microscoop geen scherpe afbeelding kan maken.

Vellekoop heeft laten zien dat verstrooid licht wél scherp gefocusseerd kan worden. Zijn onderzoek werd in 2008 door het American Institute of Physics uitgeroepen tot één van de meest opzienbarende ontdekkingen van dat jaar. Het onderzoek liet zien dat het, in principe, mogelijk is om tot centimeters diep in weefsel te kunnen kijken. Sindsdien heeft dit onderzoeksgebied een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, en de eerste toepassingen zijn niet ver meer weg. In 2015 ontving Vellekoop een ERC Starting Grant van de European Research Council (ERC) om zijn onderzoek verder voort te zetten.