Projecten eerste call 2016

ut milestones in pieces of art

Een gezamenlijk, gefaseerd kunstproject om de mijlpalen van de UT te vieren en uit te dragen. 55 jaar Universiteit Twente is een goed moment om stil te staan wat we al hebben bereikt (of wat we nog willen bereiken) en goed moment om ons zelf en de regio op een blijvend cadeau in de vorm van ‘Art’ op de Campus te trakteren.

We mogen trots zijn op wat we de afgelopen jaren hebben gedaan. Maar wat hebben we eigenlijk allemaal ontdekt, bereikt en gedaan? Wat is er allemaal gebeurd in de onderwijsgebouwen en labs? Dat moeten we op de UT ook naar ‘buiten’ laten zien. De Campus als podium voor uitbeelding van 55 jaar Onderwijs & Onderzoek.

Uit alle ideeën, projecten, onderzoeken, ontdekkingen, uitvindingen en het UT gedachtengoed wordt door (een vertegenwoordiging van) medewerkers en studenten van alle opleidingen per faculteit de 11 meest spraakmakende, innovatieve, baanbrekende, vooruitstrevende UT ‘milestones’ genomineerd.

Deze 55 paradepaardjes worden in 5 groepen gepresenteerd aan de UT gemeenschap. De UT gemeenschap kan (digitaal) stemmen: waar ben jij trots op & wat vertaalt voor jou het beste het gedachtegoed van de UT? Na deze stemronde blijven er 10 ideeën (in elke categorie 2)over. Per categorie/ faculteit wordt er, door een multidisciplinaire jury, één milestone gekozen. De jury bestaat uit een inspirerende voorzitter (bekende alumnus), maar daarnaast ook: een afvaardiging vanuit studenten, medewerkers, een CvB lid, een vooraanstaande Twentenaar (bijv. kunstenaar) etc.

Deze 5 paradepaardjes/ UT milestones worden 'vertaald' naar verschillende vormen van Art die groots gepresenteerd / onthuld worden op de Campus. Naast het kunstwerk staat ook het ‘verhaal’ achter het kunstwerk centraal. ‘Bezoekers’ aan het kunstwerk kunnen het beleven, ervaren, zien, voelen, onderdeel zijn van…..etc (dit kan per werk verschillen) De ‘pieces of Art’ verwonderen en inspireren, zijn functioneel of een echte ‘eyecatcher’, bij voorkeur High Tech, maar bevatten ook de Human Touch. Ze zijn per definitie groots en krijgen een (tijdelijke) prominente plek op de Campus of verplaatsen (zichzelf) over de Campus. De UT Sm(Art) is blijvend in de vorm van een kunstwerk, maar het kan ook ‘vertaald’ worden naar een gedicht, dans, fotografie of muziek. Bestaande UT objecten kunnen een rol spelen in de vertaling van de ‘milestone’. Kortom: praktische inspirerende creaties met een kunstzinnige uitstraling geven weer waar het UT Onderwijs & Onderzoek voor staat.

De pieces of UT (Sm)Art worden gecreëerd door UT studenten, alumni, medewerkers, studenten van de AKI, ROC van Twente etc etc. Elk kunstwerk is een opzichzelfstaand project, waardoor je steeds opnieuw mediawaarde creëert.