UTAlumni NetwerkNieuwsUT en Nedap beklinken structurele samenwerking
Nedap en UT

UT en Nedap beklinken structurele samenwerking

Bèta-opleiding Nedap University zorgt voor kruisbestuiving tussen theorie en praktijk

Universiteit Twente (UT) en technologiebedrijf Nedap formaliseren vandaag een structurele samenwerking. Ook de komende jaren kunnen bètastudenten de speciale opleiding tot software developer volgen die wordt aangeboden door Nedap University. Deelnemers treden direct in dienst bij Nedap. Bijzonder aan dit opleidingsconcept is dat ‘studenten’ uit het bedrijfsleven integraal modulair universitair onderwijs volgen tussen reguliere voltijdstudenten. Deze combinatie levert een speciale dynamiek op die sterk bijdraagt aan de academische resultaten. 

Nederlandse universiteiten kunnen al jaren niet voldoen aan de grote vraag van het bedrijfsleven naar hoogopgeleide technisch specialisten. Zo neemt de behoefte aan software developers elk jaar toe. Nedap besloot in 2015 de krachten te bundelen met de UT en een eigen opleidingsinstituut in te richten: Nedap University. Na een succesvolle pilot ging deze maand de tweede lichting studenten van start. Naast modules van de UT wordt een onderdeel van het curriculum verzorgd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Kruisbestuiving

Theo Toonen, decaan aan de UT: “Het is onze overtuiging dat elke universiteit oog moet hebben voor wat er leeft in de samenleving en wat de behoeften van het bedrijfsleven zijn. Nedap University is een unieke kruisbestuiving tussen theorie en praktijk. Een mooi praktijkvoorbeeld van hoe UT Pro-fessional Learning & Development ziet. De pilot liet zien dat dit nieuwe model - integraal onderwijs waarbij ‘werkende studenten’ en reguliere voltijdstudenten zij aan zij in de collegebanken zitten - erg goed werkt. Het is dan ook onze intentie om ieder jaar een nieuwe groep van start te laten gaan.”

Geert Hollander, directeur van Nedap Staffing Solutions en initiatiefnemer van Nedaps opleidings-instituut: “We wilden een opleiding neerzetten die zich onderscheidt van de reguliere traineeships, een opleiding die de kwaliteit van een academische studie combineert met het direct toepassen in het eigen werkveld. Met Nedap University hebben we een bijzondere mix gevonden. Ik kan geen andere baan in Nederland bedenken waar je naast je reguliere werk les krijgt van de absolute top. Zo doceert Geert Heijenk, een van de grondleggers van Bluetooth, in de module over netwerken. Dat is tamelijk bijzonder.”

Over Nedap University

Nedap University biedt plek voor technische academici die aantoonbare potentie hebben een software developer op het hoogste niveau te worden, zonder dat zij over een 100% passende opleiding beschikken. Deelnemers treden meteen in dienst van Nedap en krijgen een op maat gemaakt opleidingsprogramma aangeboden. In anderhalf jaar leiden experts uit de academische wereld en specialisten van Nedap dit talent op. Het programma bestaat uit theoretische modules van UT en TUe, zoals theorie over software systemen, netwerken, User Experience (UX), en thema’s als big data en privacy. Dit theoretisch fundament wordt aangevuld met praktijkmodules, gegeven door experts van Nedap en de praktijkervaring die ze opdoen in hun baan als developer. Bovendien geeft Nedap de deelnemers tools om als professional te slagen in het bedrijfsleven.

Op de foto v.l.n.r. Peter Apers (Decaan faculty EE, Math and CS), Dhr. Wegmans (CEO Nedap), Theo Toonen (Decaan BMS).  

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)