1964: de opening van de THT

1964: de opening van de THT

In 2017 bereikte de UT een bijzondere mijlpaal: er studeerden voor het eerst 10.000 studenten. En dat terwijl de eerste lichting van studenten in 1964 uit 244 jongens en 3 meisjes bestond. Die allereerste eerstejaars werden in 1964 met een feestelijke introductieperiode onthaald op de campus, met als hoogtepunt de officiële opening op 14 september.

De introductieperiode en de officiële opening in 1964 werden georganiseerd door een commissie met studenten van de Nederlandse Studenten Raad (de THT kende uiteraard nog geen huidige studenten) en THT-medewerkers. Campusdecaan Jan Schuijer zat de commissie voor.

Er was zo veel belangstelling voor de nieuwe campusuniversiteit dat men bij de opening een te massale toeloop vreesde. De commissie was dus niet alleen verantwoordelijk voor het programmeren van de dag, maar ook voor het selecteren van de genodigden. Om de nieuwsgierigheid van alle belangstellenden te kunnen stillen, stelde de commissie een ‘burgerdag’ in. Inwoners van Twente mochten die dag komen kennismaken met de campus.

Op 14 september 1964 openen koningin Juliana en prins Bernhard de THT. Het koninklijk paar wordt rondgeleid op de campus en toegezongen door de eerste lichting studenten. Op een teken van een gong rijst het ‘studentenkoor’ als het ware uit de grond en begroet het gezelschap met het studentenlied ‘Io vivat’. De studenten dragen zwarte boerenpetjes die hun verbondenheid met de streek symboliseren en witte laboratoriumjassen als verwijzing naar hun technische opleiding. Daarnaast worden er duiven losgelaten en gaan honderden oranje ballonnen de lucht in. De duiven staan symbool voor de contacten met de buitenwereld, de oranje ballonnen voor de verbondenheid met het Koninklijk Huis. De rest van het programma vindt plaats in de schouwburg, waar de eerste openbare senaatszitting wordt gehouden.

Na de feestelijkheden moeten de eerste studenten toch echt aan de slag, met de studie en het opbouwen van de campusgemeenschap. Het zijn ware pioniers, deze eerste 247 studenten. Zij waren de eersten die het campusexperiment aangingen en gaven de eerste contouren aan het studentenzelfbestuur. Hiermee legden ze het fundament voor de ruim 10.000 studenten die anno nu op de campus rondlopen.

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!