Richard Kokhuis (TBK'88)

Enschede is al voor lange tijd de thuisbasis van Richard, die in 1983 op de destijds nog THT begon aan zijn studie Technische Bedrijfskunde. In de beginperiode pendelde Richard nog heen en weer tussen Almelo, zijn geboortestad, en Enschede, maar al gauw werd het ouderlijk huis ingeruild voor een kamer op de bovenverdieping van een herenhuis op het Twekkelerveld. ‘’Onder ons woonde een gepensioneerde meester in de rechten die de bovenverdieping verhuurde: voor het geld, maar ook zeker voor de gezelligheid!’’. Die gezelligheid naast de studie was ook belangrijk voor duizendpoot Richard zelf; hij was actief lid bij studievereniging Stress, deed aan taekwondo bij Arashi én heeft fanatiek geroeid bij roeivereniging Euros, waarbij hij allerlei plekken in Nederland gezien heeft tijdens wedstrijden (zie foto voor de roeiploeg van Richard; hij is middelste in de achterste rij).

Toch moest er naast alle leuke activiteiten ook hard gestudeerd worden: ‘’Het was technische bedrijfskunde, maar technisch met een hoofdletter T. Vooral in het eerste jaar hadden we veel wiskunde- en natuurkundevakken zoals Stochastische Processen en Thermodynamica. Dat was voor mij ook wel behoorlijk pezen’’. Gelukkig kwam deze technische insteek goed van pas toen Richard na zijn studie begon met werken bij hightech bedrijf Thales. Toch was het in diezelfde periode dat Richard ontdekte dat hij consultancy ook heel interessant vond, waarna hij de overstap maakte naar PNO consultants, een bekende spin-off van de UT. Negen jaar lang werkte hij hier, tot hij uiteindelijk besloot te gaan werken bij Balance & Result en later Gemeente Enschede. Vooral dat laatste was een flinke carrièreswitch, wat veel leuke dingen opleverde, waaronder sterke banden met de UT. ‘’Ik ben met de Rector Magnificus van de UT en een delegatie naar China geweest, waar we veel contracten hebben getekend, o.a. voor een samenwerking met een gerenommeerde Chinese Universiteit voor uitwisseling van studenten en docenten. Echt heel gaaf. Die relatie is nog steeds heel waardevol’’.

Enkele jaren geleden is Richard zijn eigen onderneming begonnen: AmperaPark. Dit bedrijf zet parkeerplaatsen om in bronnen voor duurzame energie door het installeren van zonnelaadstations. Deze stations produceren zonnestroom op bestaande parkeerplaatsen, de energie wordt onder meer gebruikt voor het laden van elektrische auto’s. Recentelijk heeft AmperaPark ook een zonnelaadstation, de AmperaPort, op de UT geplaatst (zie foto). Het mooiste hieraan is dat zijn bedrijf samen met onderzoekers van de UT werkt aan het ‘slim’ maken van de energieopslag en -uitgifte van deze zonnecarports. Daarvoor worden uiteraard batterijen gebruikt. “Er zit dus echt een technische uitdaging in”, aldus Richard. Het is duidelijk dat Richard nog veel betrokken is bij de UT. ‘’Ik heb in mijn bedrijf ook regelmatig studenten van de universiteit rondlopen, dat vind ik wel heel gaaf. De UT zit wel een beetje in mijn DNA.”