HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sShaping our world with smart materials

Shaping our world with smart materials

De maatschappelijke uitdagingen van onze tijd vragen om volledig nieuwe materialen, met eigenschappen die nu nog niet bestaan.

Het stenen, bronzen en ijzeren tijdperk zijn vernoemd naar de materialen die de ontwikkeling van deze periode vorm gaf. De maatschappelijke uitdagingen van onze tijd - van gezondheidszorg en energie tot digitalisering en logistiek – vragen om volledig nieuwe materialen, met eigenschappen die nu nog niet bestaan. Materialen die lichter, sterker, veelzijdiger, makkelijker te verwerken en onderhouden zijn dan alles wat we nu kennen. En materialen die milieuvriendelijker en duurzamer zijn, meer voorspelbaar in hun gedrag en levensduur in veranderende omstandigheden. Door het manipuleren van de bouwstenen van de natuur – atomen en moleculen – zijn we in staat deze materialen te maken.

Voorbeelden van onderzoeksgebieden

Universiteit Twente is een voorloper op het gebied van onderzoek, onderwijs en valorisatie binnen de materiaalkunde; een wetenschapsgebied dat hoge eisen stelt en tegelijkertijd grote mogelijkheden biedt. Onze wetenschappers voeren fundamenteel onderzoek uit over de grenzen van disciplines, onder andere door het gebruik van geavanceerde computermodellen. Mede door onze deelname aan diverse publiek-private samenwerkingen ontdekken we hoe we materialen kunnen creëren die nieuwe functionaliteiten combineren met voorspelbaar gedrag.

Nieuwe wondermaterialen

Tweedimensionale materialen – zo genoemd omdat ze maar één atoomlaag dik zijn en geen noemenswaardige derde dimensie bezitten – zijn in de afgelopen 10 tot 15 jaar geprezen als een van de wonderen van de 21ste eeuw. Hoewel nog nauwelijks doorontwikkeld tot toepasbare, commerciële producten, gelden ze nog steeds als potentiële gamechangers op vele terreinen.

Lees meer
Schoner vliegen met lichte materialen

Met nieuwe, lichtere materialen kunnen de vliegtuig-, auto- en andere industrieën hun brandstofverbruik verminderen en hun milieuprestaties verbeteren. Thermoplastische composieten (TPC’s) voldoen steeds meer aan de wensen van de industrie. Bij het Thermoplastic Composites Research Centre (TPRC.nl) werken onder andere Boeing en Fokker samen met onderzoekers van de Universiteit Twente aan de doorontwikkeling van dit  materiaal.

Lees meer
Veilige Batterijen met een Energieboost

De huidige batterijen bevatten te weinig energie, zijn brandgevaarlijk, laden langzaam op, lopen snel leeg en worden snel onbruikbaar. Door middel van ‘lego op atomaire schaal’ is prof.dr.ir. Mark Huijben bezig daar verandering in te brengen. Zijn vaste stof lithium-ion batterij wordt in de industrie al gezien als de krachtige, veilige batterij van de toekomst.

Lees meer
Nieuwe Vloeistoffen voor 3D-Printing

De techniek achter de inkjetprinter is vijftig jaar oud, maar recente ontdekkingen op het gebied van materiaalkunde en vloeistofdynamica creëren nieuwe mogelijkheden. Dit om sneller en nauwkeuriger te printen maar vooral om het 3D-printen verder te ontwikkelen. ‘Voor het 3D-printen is onze kennis van de vloeistofdynamica van complexe vloeistoffen essentieel,’ zegt prof.dr. Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente.

Lees verder

Actualiteiten binnen dit thema

Meer nieuwsartikelen

SPIN OFFS

Voor de vierde keer op rij zijn we benoemd tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. We zijn succesvol in het vertalen van ontwikkelde kennis naar economische bedrijvigheid: ruim duizend spinoffs hielpen we opstarten. Onderstaand een aantal voorbeelden: 

Relevante opleidingen binnen dit thema