Beademingsapparaat VentilatorPAL Pro getest in TechMed Centre

Specialisten van de Universiteit Twente (UT), Radboudumc en het bedrijf FreeBreathing hebben in het TechMed Centrum van de UT aangetoond dat de VentilatorPAL Pro ingezet kan worden voor de behandeling van COVID-19 patiënten met ernstige ademhalingsproblemen.

De VentilatorPAL Pro is de professionele variant van het open-source beademingsapparaat VentilatorPAL. Het systeem heeft een ‘doorsnee’ beademingsballon. Die ballon wordt normaal gesproken met de hand ingeknepen, maar dit gebeurt nu door een machine die de handbeweging van de intensivist overneemt. De validatie van de VentilatorPAL Pro betekent een belangrijke stap in het verkorte certificeringstraject van het ministerie van VWS. Het apparaat moet nog in de praktijk getest worden bij patiënten.

Nu de hoogste nood op de IC’s in Nederland afvlakt, komt de vraag naar de VentilatorPAL Pro vooral uit landen die momenteel kampen met een grote toestroom van COVID-19 patiënten. Het gaat om onder andere Brazilië, Roemenië, Indonesië, India, Verenigde Staten en de nodige landen in Afrika en Zuid-Amerika. VentilatorPAL Pro kan ingezet worden tijdens de eerste 4 á 5 dagen dat een patiënt in het ziekenhuis ligt. De gemiddelde IC-opname van 23 dagen wordt daarmee verkort en geeft in theorie een verlichting van 15 tot 20 % op de IC-capaciteit.

De technische kennis binnen het project komt van de engineers van FreeBreathing. Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc, heeft geadviseerd over de basale beademingseisen waaraan beademingsapparatuur moet voldoen voor IC-gebruik. Longfysioloog Frans de Jongh van de UT heeft de VentilatorPAL Pro in het TechMed Centrum getest op kunstlongen.

 

Snel inzetbaar en betaalbaar

De VentilatorPAL is ontworpen door de open source community, zonder dat er concessies zijn gedaan aan de kwaliteit. Een unit kan snel en gemakkelijk worden gebouwd door iedereen met basisgereedschap en technische vaardigheden en is eenvoudig in gebruik. De versie die op de Universiteit Twente is getest betreft de professionele Pro-versie. De VentilatorPAL Pro wordt in samenwerking met NTS Group in Eindhoven geproduceerd. Het apparaat is een eenvoudige, betaalbare en effectieve ventilator om patiënten met ademhalingsproblemen te behandelen. VentilatorPAL Pro is beschikbaar voor overheden en medische professionals in zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingswereld. Wat de VentilatorPAL Pro onderscheidt van andere wereldwijd opgezette initiatieven is dat volgende week kan worden gestart met serieproductie.

Marcel van Aarle van Stogger, het Limburgse bedrijf dat onder de vlag FreeBreathing de VentilatorPAL Pro op de markt brengt, is enthousiast over de samenwerking met Radboudumc en de UT. “Na certificering door VWS kunnen aan het eind van deze week de eerste tien apparaten naar bovengenoemde landen, die het vervolgens via een verkort traject kunnen laten goedkeuren door hun eigen specialisten. De onderbouwing van de UT is daarbij erg belangrijk.”

Hoe werkt het?

De ventilator vervangt de handmatige knijpbeweging  en biedt twee interfaces voor gebruiksgemak. De eerste is een fysieke interface op de VentilatorPAL. Daarmee kunnen medische professionals vier fundamentele, maar cruciale instellingen bepalen, namelijk Tidal Volume (TV), Inhale / Exhale ratio (I / E), Respiratory Rate (RR) en Positive End expiratroy Pressure (PEEP). De Piekdruk wordt begrensd met een overdrukventiel zodat de longen van de patiënt nooit aan een te hoge druk worden blootgesteld.
Daarnaast is er een eenvoudige en intuïtieve telefoon-app, die toegang biedt tot aanvullende instellingen. Dit betekent dat niet-medisch personeel de VentilatorPAL Pro eenvoudig zou moeten kunnen gebruiken.

Het TechMed Centrum van de UT zet zich volop in om een bijdrage te leveren aan het bestrijden van Corona. Een overzicht van de initiatieven is hier te vinden. 

Contact

In samenwerking met