App apparaat ‘beppie’ tegen corona-eenzaamheid in verpleeghuizen

Eenzaamheid is een steeds groter probleem voor ouderen, zeker in de huidige omstandigheden van de coronacrisis. Om die eenzaamheid te bestrijden onderzocht Joran van der Sluis, student Industrial Design Engineering aan de UT, de toegevoegde waarde van technologie in zorginstelling De Posten. De uitkomst van zijn afstudeerproject: het app apparaat beppie dat een fysieke ansichtkaart omzet in een appje op de smartphone en andersom.

‘Een beppie sturen’ werkt heel simpel. Het apparaat, een soort brievenbus, wordt bij het verpleeghuis neergezet. Met een speciale code kun je jouw opa of oma aan een account koppelen. Zo wordt voorkomen dat vreemden berichten kunnen sturen. Vanaf dan kun je een berichtje of foto sturen via je beppie-account. Deze wordt door het apparaat geprint samen met een antwoordkaart. Een bericht op deze antwoordkaart kan weer terug in de brievenbus, waar hij wordt gescand en teruggestuurd naar de ontvanger.

EENZAAMHEID EN TECHNOLOGIE

Voor het maken van beppie onderzocht van der Sluis de belangrijkste problemen voor ouderen in zorginstellingen. Deze bleken het toenemen van eenzaamheid en het omgaan met technologie. Van der Sluis zegt: “Wij vermoeden dat deze problemen gerelateerd zijn, omdat we tegenwoordig veel meer digitaal contact hebben en ouderen hierin niet meekomen. Jongeren communiceren liever via het internet, terwijl ouderen liever bellen of een kaartje krijgen en schrijven.” Beppie is de uitkomst die voor beide partijen vertrouwd voelt.

PROTOTYPE

Op dit moment is beppie nog een prototype dat getest wordt door Zorggroep Manna en De Posten in Enschede. Van der Sluis hoopt dat beppie op nog veel meer plekken ingezet gaat worden. Van der Sluis: “We zijn heel blij dat hij het doet. We gaan nu kijken of we het verder kunnen uitrollen.

Joran van der Sluis is student Industrial Design Engineering aan de UT. Voor zijn afstuderen werkte hij aan dit project bij Nedap Healthcare. Hij wordt begeleid door ir. Cristina Zaga en ir. Marten Toxopeus, beiden Universitair Docent in de Department of Design Production & Management. Zaga is ontzettend trots op de masterstudent: “Joran is een geweldige student. Hij heeft enorme inspanningen verricht om beppie ‘in leven’ te krijgen, juist in deze tijd.”

MEDIA PUBLICATIES

CONTACT

Voor vragen over dit initatief kunt u contact opnemen met:

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker