HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sShaping our world with smart materialsNieuwsGeavanceerde vetsmering – hightech oplossingen voor een lang bestaand probleem

Geavanceerde vetsmering – hightech oplossingen voor een lang bestaand probleem

Met een pas verworven subsidie voor een NWO-TTW-project, zetten onderzoekers aan de UT een reeks microscopische karakterisatie-instrumenten in om natuurkundig inzicht te krijgen in olietransport en -vrijgave in zachte, poreuze middelen.

In een fase daarna verkennen de wetenschappers nieuwe strategieën om smeringsprocessen te verbeteren met doelgerichte zachte, responsieve polymeermaterialen. Het project van 1 miljoen euro gaat naar een team van drie promovendi en naar onderzoekers van de groepen Fysica van Complexe Vloeistoffen, Duurzame Polymeerchemie, en Oppervlaktetechnologie en Tribologie. Ze werken dan nauw samen met een belangrijke fabrikant van vet, een belangrijke fabrikant van lagers en andere industriële gebruikers.

Prof. dr. Frieder Mugele

Een aantal procent van de wereldwijde energieconsumptie gaat verloren door wrijving en dissipatie in allerlei soorten machines. Het gebruik van vet om tribologische contacten te smeren is een van de oudste technologieën die de mensheid inzette om dit probleem te verminderen. Toch zijn tot nu toe de wezenlijke aspecten die het transport en de vrijgave van olie uit dit zachte materiaal sturen bij het smeren van lagers een mysterie gebleven.

Prof. dr. Frieder Mugele

Met de massale opkomst van met vet gesmeerde elektrische voertuigen die met olie gesmeerde verbrandingsmotoren vervangen en van met vet gesmeerde windturbines die met olie gesmeerde stoomturbines vervangen, is het verbeteren van de prestaties van vetsmering ten aanzien van energieverlies, levensduur en onderhoud steeds belangrijker geworden voor de transitie naar een duurzamere toekomst.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)