HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sEngineering our digital societyNieuwsElectric Superbike Twente wint eerste elektrische race MotoE

Electric Superbike Twente wint eerste elektrische race MotoE

Electric Superbike Twente heeft tijdens het eerste officiële raceweekend van het team op Donington Park de eerste race gewonnen. Coureur Thijs Peeters wist zich in de race met zowel elektrische- als verbrandingsmotoren op te werken van startpositie 13 naar finishpositie 3. Daarmee was Peeters op de Liion-GP de eerste elektrische motor van het veld die over de finish kwam.

Zaterdagochtend werd het team van de Universiteit Twente nog geplaagd door problemen. Tijdens de vrije training konden maar 2 rondes gereden worden, waarna het team onder grote druk aan de superbike moest sleutelen. Precies op tijd kon Peeters het circuit op voor de kwalificatiesessie, en met succes: Peeters noteerde de 8ste rondetijd van het hele veld met een topsnelheid van 188 km/u. ’s Middags nestelde het Twentse team zich op de 3e finishplek na een vlekkeloze en spectaculaire race. Daarmee was het de eerste elektrische motor die de finishlijn passeerde.

Op zondag stonden nog 2 races op de planning, waarbij tijdens de eerste race een probleem met de motorfiets optrad en er een reset nodig was. Na de reset sloot Peeters op plek 32 achteraan het veld aan, waarna een spectaculaire inhaalrace de Nederlander de 8e plek bezorgde. Race 3 werd gestart vanaf de derde plek, waarna het team uit Enschede bij het ingaan van de eerste bocht de eerste positie verkreeg. De grootste concurrent, University of Nottingham, had technische problemen, waarna het spannend werd tot de finish. Uiteindelijk werd het team vierde met een tweede plek in de MotoE. Ondanks de vochtige condities op zondag wist Peeters elke race de eigen rondetijden te verbeteren, tot uiteindelijk 1:21:128. Peeters: “We hebben een goede basis en dit weekend gelijk al stappen gezet. We leren veel en kunnen dit seizoen nog grote stappen maken." Ook team manager Tim Veldhuis is enthousiast. “Ongelofelijk dat we in het eerste raceweekend de rondetijden van Nova (TU Delft, red.) van vorig jaar al konden verslaan. En we hebben nog wat technische trucjes achter de hand!”

De MotoE is een ontwikkelingscompetitie voor elektrische motoren, waarmee wedstrijden tussen benzinemotoren gereden worden. Na deze eerste race op Donington Park in Engeland volgt 1 september een race op het TT circuit van Assen, in samenwerking met de OWcup. Het raceseizoen omvat nog een 3e weekend, eind september op Anglesey in Engeland. Elke race worden punten toegekend, en na 3 weekenden wordt de eindstand van het seizoen bepaald.

Voor vragen, interviews of een bezoek aan de Future Factory: Tim Veldhuis (Team Manager) t.veldhuis@superbiketwente.nl or +31(0)6-534 536 97.