HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sEngineering our digital society

Engineering our digital society

Iedereen die wel eens een app op zijn smartphone gebruikt weet dat digitale technologie een enorme invloed heeft op ons dagelijkse leven.

Daarin passeren we momenteel een belangrijk kantelpunt, waarna wij niet meer onze omgeving beïnvloeden en veranderen met digitale technologieën, maar waar de digitale wereld juist ons vormt en manipuleert. Digitalisatie vormt compleet nieuwe werelden, zoals netwerken van auto’s, Intelligent Manufacturing Systems en eHealth. Het beïnvloedt de kern van onze maatschappij, verlegt machtsverhoudingen en verandert onze ideeën over privacy, identiteit en democratie.

Onze wetenschappers en hun onderzoek

Digitalisering grijpt om zich heen in steeds meer maatschappelijke domeinen. Hieronder voorbeelden van verrassende ontwikkelingen waarin UT-onderzoekers vooroplopen, op gebieden die uiteenlopen van persoonsherkenning en gedragsvoorspelling tot het trainen van autistische kinderen en het bedenken van slimme energieoplossingen.

Herkennen en Voorspellen met Big Data

Big data: onderzoekers van de Data Science groep van de Universiteit Twente lopen voorop in het verkennen van de mogelijkheden. Raymond Veldhuis heeft met collega’s in Twente en Groningen een systeem ontwikkeld dat aan de hand van een digitale foto tot op 80% nauwkeurigheid kan vaststellen of iemand CEO is van een onderneming of niet. 

Lees meer
Robot Zeno helpt Autistische Kinderen én hun Begeleiders

Wil je weten hoe ver de ontwikkeling van sociale robots gevorderd is? Robot Zeno helpt autistische kinderen bij het herkennen en uiten van emoties. Hij begon als een doodgewone robot van het soort dat je in de winkel kunt kopen. Dankzij een team van meer dan 40 onderzoekers uit zeven landen, geleid door Evers – onder de projectnaam DE-ENIGMA – heeft Zeno inmiddels heel wat bij geleerd.

Lees meer
Batterijen die zichzelf Voeden

Een schoensensor die energie haalt uit voetstappen, een watersensor die energie put uit waterstroming. In het onderzoeksproject ZERO werkt UT-wetenschapper Boudewijn Haverkort samen met wetenschappers van de universiteiten van Delft en Eindhoven en het bedrijfsleven aan het creëren van zelf-voedende Internet of Things-apparaten. 

Lees meer

Technische ontwikkelingen en maatschappelijke integratie

Als technische universiteit omarmen we de richtinggevende rol van ICT in de digitalisering van de samenleving bij al ons onderzoek, onderwijs en valorisatie. Maar in plaats van ICT te zien als op zichzelf staande specialisatie hebben we deze expertise geïntegreerd met onze niet-ICT disciplines en kennisgebieden: van gedragswetenschappen, gezondheidszorg en bestuurskunde tot aan transport en logistiek, geo-informatiesystemen en industrie. Deze cross-disciplinaire, High Tech Human Touch aanpak helpt ons het verschil te maken in de maatschappij. De uitdagingen waar we ons met name op richten zijn:

Actualiteiten binnen dit thema

Meer nieuwsartikelen

Spinoffs 

Voor de vierde keer op rij zijn we benoemd tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. We zijn succesvol in het vertalen van ontwikkelde kennis naar economische bedrijvigheid: ruim duizend spinoffs hielpen we opstarten. Een aantal voorbeelden:

Relevante opleidingen