Dr. Cristina Bayón-Calderón

Cristina Bayón wil kinderen vooruithelpen

Kinderen met hersenletsel (Cerebrale Parese) hebben grote problemen met hun mobiliteit. Dr. Cristina Bayón-Calderón ontwikkelt een lichtgewicht en compact apparaat om hun loopprestaties in het dagelijks leven te verbeteren.

Dr. Cristina Bayón-Calderón
“Mijn focus op kinderen met CP is een belangrijke aanvulling op de looptrainingsprojecten van de groep.”
Dr. Cristina Bayón-Calderón

Cerebrale parese (CP) is een neurologische aandoening die in de zuigelingen- of vroege kinderjaren optreedt en de lichaamsbewegingen en de spiercoördinatie blijvend beïnvloedt. De eerste keer dat Bayón-Calderón kinderen met CP ontmoette, was tijdens haar onderzoek aan de Spaanse Onderzoeksraad (CSIC) in Madrid. Daar werkte ze aan de ontwikkeling van een zogeheten CPWalker, een exoskelet dat de looprevalidatie ondersteunt.

Drie minuten

De ontmoeting met twee kinderen met CP had een grote impact op zowel de persoon als de wetenschapper Bayón-Calderón. “Het ging om een tweeling, allebei met CP, maar het meisje had er veel meer last van dan haar broer omdat ze drie minuten later geboren was en tijdens de geboorte minder zuurstof had gekregen. Lopen en praten was heel moeilijk voor haar. Ik heb daar ervaren dat wat je als werktuigbouwkundige ontwikkelt, effect kan hebben op het leven van mensen, in dit geval van jonge kinderen. Dat is nog steeds mijn drijfveer.”

Opleiden onderzoeksgroep

Bayón-Calderón kwam in het kader van haar promotieonderzoek in 2017 bij de vakgroep Biomechanische Technologie van de Universiteit Twente terecht. “Ik had gelezen over het LOPES-project van Herman van der Kooij en Edwin van Asseldonk (dat zich richt op het verbeteren van de loopprestaties bij patiënten na een beroerte). Ik vond de onderzoeksgroep zo interessant dat ik daarna in overleg met Herman en Edwin als postdoc ben begonnen. Mijn focus op kinderen met CP is een belangrijke aanvulling op de looptrainingsprojecten van de groep.”

Het hart van mensen bereiken

In 2020 ontving Bayón-Calderón een VENI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor het ontwikkelen van een lichtgewicht en compact apparaat om de loopprestaties van kinderen met CP te verbeteren in hun dagelijks leven. “Ik was zowel verrast als blij dat ik de subsidie kreeg”, zegt ze. “Mijn eerste doel van de aanvraag was om van het proces te leren, met het oog de aanvragen van toekomstige subsidies. Toen ik werd geselecteerd voor de laatste ronde, was ik ervan overtuigd dat ik de beurs zou winnen. Waarom? Omdat ik met mijn onderzoek het hart van mensen kan bereiken. Het is zichtbaar. Zelfs als je niets van robotica weet, kun je je de impact van deze technologieën voorstellen: je kunt hiermee het leven van kinderen ingrijpend veranderen.”

Kinderen motiveren

Het apparaat waaraan Bayón-Calderón werkt in haar project ‘inGAIT’ is een vervolg op de CPWalker, die bedoeld is voor revalidatie in de kliniek. “De CPWalker heeft op korte termijn een goed effect. Maar als kinderen na de kliniek hun normale dingen in huis weer gaan doen, krijgen ze een terugval. Het exoskelet is te zwaar en de technologie is te ingewikkeld om in het dagelijks leven te gebruiken. Met inGAIT wil ik een oplossing bieden die licht is en gemakkelijk in gebruik. Dat is een hele uitdaging, want het apparaat moet zich kunnen aanpassen aan veranderingen in de snelheid van spelende kinderen. Een andere uitdaging is dat je kinderen – meer dan volwassenen - echt moet motiveren, anders spelen ze liever videogames op de bank. We gebruiken daarom competitieve spelletjes en betrekken hen bij de therapie.”

TechMed Centre

De faciliteiten van het TechMed Centre van de Universiteit Twente komen de onderzoekers goed van pas, aldus Bayón-Calderón. “De UT staat dichter bij de maatschappij dan de puur technische universiteiten, is mijn ervaring. Dat past heel goed bij mij. Ik wil impact op mensen creëren, op de gebruikers van technologie. Ik wil het uiteindelijke effect van mijn onderzoek kunnen zien. Het TechMed Centre heeft bijvoorbeeld een laboratorium dat is ingericht als woning, met een keuken, een huiskamer en andere faciliteiten. Hier kunnen we het apparaat testen in een realistische omgeving.”

Onderwijs en onderzoek

Het VENI-onderzoeksproject van Cristina Bayón-Calderón start in 2021 en duurt drie jaar. Het is een internationale samenwerking met onderzoeksinstituten en klinieken in Spanje en Nederland, waaronder het Roessingh Centrum voor Revalidatie, de Sint Maartenskliniek en het UMC Amsterdam. Een uitwisseling van masterstudenten en PhD's van Twente en Madrid (Spanish Research Counci) maakt deel uit van het project. “Het is belangrijk om het werk te verspreiden. De studenten leren wat de impact van deze technologie is op mensen met motorische aandoeningen.”

Over Cristina Bayón-Calderón

Dr. Cristina Bayón-Calderón (1990) is sinds 2018 postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Biomechanical Engineering aan de Universiteit Twente. Ze is geboren in Spanje en studeerde aan de Universiteit van Extremadura (Spanje) en aan het VIA University College (Denemarken) om in 2013 de dubbele graad in industriële techniek en werktuigbouwkunde te behalen. In 2018 promoveerde ze cum laude aan de Universiteit Carlos III van Madrid op het onderzoeksgebied van elektrotechniek, elektronica en automatisering. Bayón-Calderón ontving in 2020 een VENI-beurs van 250.000 euro voor de ontwikkeling van een apparaat voor kinderen met CP.

Persfoto's

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties gebruikt worden.