Informatie voor studenten aan de UT

Op deze pagina vind je alle informatie die handig is voor jou als huidige student aan de UT.

Deze pagina bevat informatie over de volgende onderwerpen.

Mijn (mentale) gezondheid

Voor jou als student kan gezondheid gaan over fysieke, emotionele en mentale gezondheid, maar ook over academisch en sociaal succes. Misschien voel je je down, gestrest, eenzaam, of misschien worstel je met mentale of fysieke problemen. Om je hulp en ondersteuning te bieden, vind je hieronder een overzicht van verschillende situaties die op jou van toepassing kunnen zijn.

In geval van nood

In geval van nood bel je 112. Heb je suïcidale gedachten, bel dan 113. Neem contact op met je huisarts of buiten kantooruren de huisartsenpost via +31885551188 (Enschede) of +31885551155 (Hengelo).

Hulp met mijn studie

Als je informatie nodig hebt over je studievoortgang of -vertraging, kun je die hier vinden. Misschien wil je van studie switchen, of stap je over van een bachelor naar een master. Of misschien stage lopen, een minor kiezen of je scriptie schrijven. Hieronder vind je alle informatie.

 • Studievertraging/studievoortgang

  In OSIRIS kun je je inschrijven voor modules (bachelorstudenten) en vakken (masterstudenten). Je kunt je tot één dag voordat de module start via OSIRIS inschrijven voor een cursus en/of module. Je kunt ook je cijfergemiddelden bekijken in OSIRIS.

  Het is normaal dat je met verschillende uitdagingen wordt geconfronteerd die van invloed kunnen zijn op je studievoortgang. Een van de meest voorkomende problemen waarmee studenten te maken kunnen krijgen, is studievertraging, die kan worden veroorzaakt door een reeks factoren. Zoals persoonlijke of familiale problemen, financiële problemen, gezondheidsproblemen, academische problemen of andere onverwachte levensgebeurtenissen.

  Meld het bij je studieadviseur als je persoonlijke omstandigheden tot studievertraging hebben geleid en maak een afspraak om de gevolgen te bespreken. Bij het Bindend Studie Advies (BSA) is melding verplicht.

 • Studiekeuze/studie switch

  Ben je een bachelorstudent en twijfel je of je de juiste opleiding hebt gekozen? Of verwacht je een negatief bindend studieadvies (BSA) en wil je je oriënteren op een andere opleiding? Neem dan contact op met Career Services.

  Hoe kies ik de juiste studie?

  Als je in de loop van het studiejaar besluit om over te stappen naar een andere opleiding binnen de Universiteit Twente of een tweede opleiding wilt toevoegen, kan Student Services je helpen.

  Je kiest voor een gewijzigde herinschrijving als je begint met een nieuwe opleiding, of als je van een bachelor/pre-master naar een masteropleiding gaat.

 • Studievaardigheden en workshops

  Het UT Language Centre biedt individueel advies en workshops om je bijvoorbeeld aan te passen naar online studeren. Ze geven ook praktische tips om gefocust te blijven op je studie/werk.

  SACC heeft bronnen verzameld en ontwikkeld om je te helpen omgaan met een universitaire studie, inclusief advies over: hoe je gefocust kunt blijven op je werk, omgaan met uitstelgedrag en nadenken over je digitale welzijn. Je vindt ze in de Canvas-cursus Student Wellbeing.

  De Student Union zette de beste manieren op een rijtje om je werk optimaal uit te voeren. Op hun website staan 10 tips voor thuis studeren.

 • Bekijk je rooster

  Op de UT gebruiken we MyTimetable voor het maken en inzien van je persoonlijke rooster.

 • Onderwijssystemen (OSIRIS, Canvas, ...)

  De UT gebruikt verschillende onderwijssystemen om studievoortgang te tonen, je in te schrijven voor cursussen, cursusmateriaal beschikbaar te maken en meer. Zo is OSIRIS het systeem van de universiteit voor het beheer van de studentenadministratie, inclusief vakkenregistratie en cijfers. Canvas daarentegen is het leerbeheersysteem van de universiteit, dat je toegang geeft tot cursusmateriaal, online opdrachten en communicatiemiddelen.

Naast mijn studie

Wat zijn je mogelijkheden naast je studie? Je kunt impact hebben op andere studenten of bredere maatschappelijke vraagstukken. Wil je je aansluiten bij een studententeam, een bestuur, een commissie of een vereniging, of misschien naast je studie aan de UT een carrière in de topsport of kunst nastreven? Hieronder vind je alle informatie over deze onderwerpen.

 • Studie- of studentenverenigingen

  De Universiteit Twente kent een schat aan actieve studentenorganisaties en wetenschapsverenigingen. Meer dan 100 verenigingen maken deel uit van het Twentse studentenleven. Check het overzicht van alle studie- en studentenverenigingen.

 • Studentenparticipatie aan de UT

  Een goede medezeggenschap is van groot belang voor het functioneren van onze universiteit. Jouw inbreng en ideeën als student over het UT-beleid zijn essentieel.

 • Studententeams

  De UT heeft vele studenteninitiatieven. Je kunt ze allemaal vinden op de studententeams website.

 • Sport/Kunst

  Sport

  De UT heeft momenteel bijna 40 verschillende sportclubs. Van wandklimmen tot survival, en van voetbal tot waterpolo, er is veel mogelijk! Als lid van een sportclub of als een individuele sporter kun je gebruikmaken van de vele sportfaciliteiten op de campus. Bekijk de website van het Sportcentrum.

  Kunst

  Ben je een echte cultuurliefhebber? Dan ben je in de Vrijhof aan het goede adres. Vrijhof Cultuur is het centrum voor culturele activiteiten en evenementen op de campus.

  Top-level sport/kunst

  De UT heeft voor studenten die deelnemen in topsport en -kunst speciale regelingen. Het Support Scheme voor Top-level Sports en Top-level Arts is onderdeel van de FOBOS regeling (Financial Support for Special Circumstances of Students).

 • Werken aan duurzaamheid
 • Evenementen en cursussen

  Evenementen

  Bekijk de evenementen voor studenten op de Event calendar van de Student Union.

  Cursussen

  De UT heeft een breed aanbod aan cursussen, trainingen en workshops op het gebied van effectief studeren, taalvaardigheden, carriëreontwikkeling en meer. Je vindt alle cursussen op de extracurriculaire course finder

 • Extracurriculair onderwijs
  • De Honours programmes van de Universiteit Twente (UT) bieden excellente en gemotiveerde vwo-, bachelor- en masterstudenten de kans zichzelf zowel academisch als maatschappelijk uit te dagen.
  • ECIU University: Twaalf universiteiten uit twaalf Europese landen dagen je uit om de uitdaging aan te gaan. Dit Europese netwerk van universiteiten, waarvan de UT penvoerder is, biedt talloze combinaties van onderwijs en onderzoek - en jij kunt meedoen.
 • Bijbaan

  UT-Flex / UT Student Jobs biedt UT-studenten de mogelijkheid om aan de universiteit te werken. De werkzaamheden kunnen verband houden met onderwijs en/of onderzoek (zoals een onderwijsassistent) maar kunnen ook een algemener karakter hebben.

Mijn toekomstige carrière

De wereld verandert voortdurend, en daarmee ook jouw carrièremogelijkheden. Hieronder geven we een overzicht van doorgroeimogelijkheden, voorbereiding, het starten van een eigen bedrijf en het hebben van een bijbaan naast je studie.

Mijn persoonlijke ontwikkeling (en cursussen)

Jezelf ontwikkelen in verschillende aspecten van het leven, dat is waar persoonlijke ontwikkeling om draait. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende aspecten van persoonlijke ontwikkeling (en cursussen).

 • Academische vaardigheden en ontwikkeling

  De UT biedt workshops, trainingen en evenementen in zowel het Engels als het Nederlands over presentatievaardigheden, taalcursussen, academisch schrijven, braintraining, ondernemersvaardigheden, businessmodeldenken, visueel denken en projectmanagement. En hoe zit het met interculturele competenties? Kijk voor het actuele aanbod op de Career Centre course finder.

 • Taalvaardigheden en -ontwikkeling

  Het Talencentrum van de UT (UTLC) biedt taalcursussen aan in onder andere het Engels, Nederlands, Duits en Spaans. UTLC helpt jou je taalbehoefte in kaart te brengen, biedt een skills programma voor studenten, geeft advies over taal en beoordeelt en valideert taalvaardigheid.

  Bekijk voor het actuele aanbod de UTLC course finder.

 • Studiekeuze- en interessetesten

  Weet je niet of je de juiste studie hebt gekozen? Of wil je je talenten ontdekken? Maak dan een afspraak met onze carrièreadviseurs voor een studiekeuze of interesse test

 • Honours programme

  Het Honours programme van de UT biedt excellente en gemotiveerde vwo-, bachelor- en masterstudenten de kans zichzelf zowel academisch als maatschappelijk uit te dagen.

 • Bestuur of commissie

  Wil je een vereniging of commissie oprichten of runnen?

  Bekijk alle verenigingen.
  Bekijk alle commissies van de Student Union.

 • Cursussen en evenementen

  De UT biedt een breed scala aan cursussen en workshops voor studenten. Bekijk onze extracurriculaire course finder voor studenten. 

Mijn studentenleven

Het kan een uitdaging zijn om je studentenleven in balans te houden, omdat je veel verantwoordelijkheden hebt. Denk aan zoals colleges volgen, studeren, deelnemen aan activiteiten en een sociaal leven onderhouden. Bekijk de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over hoe je alle aspecten van je studentenleven in balans kunt brengen.

 • Uit huis gaan

  Je thuis verlaten om in een nieuwe stad/regio te studeren kan spannend zijn. Omgaan met het weg zijn van huis kan dan ook voor veel studenten een uitdaging zijn. Met de juiste mentaliteit, voorbereiding en ondersteuning kan het echter ook een verrijkende en transformerende ervaring zijn.

 • Financiële zaken

  Als student heb je te maken met verschillende kosten, zoals collegegeld, huisvesting, verzekeringen en dagelijkse uitgaven. Op de pagina Geldzaken vind je alle informatie over geldzaken.

  Voor vragen of zorgen over financiële zaken kun je contact opnemen met je studieadviseur. Je kunt ook contact opnemen met de studentendecaan bij vragen en zorgen over financiële zaken.

  Ook kun je financiële ondersteuning krijgen voor bijzondere omstandigheden, de zogenaamde FOBOS regeling. 

 • Faciliteiten om je te focussen op je studie

  In de Universiteitsbibliotheek (UB, in de Vrijhof) is veel materiaal aanwezig om UT-studenten en -medewerkers gemakkelijk(er) te laten studeren of werken.

  Ook andere gebouwen op de campus bieden studieplekken. Er zijn ruimtes waar je gewoon kunt zitten en studeren, maar ook projectruimtes die je kunt reserveren.

  Ook kun je voorzieningen en regelingen aanvragen als je persoonlijke omstandigheden ervaart die van invloed zijn op je studie.

  Een paar praktische tips om gefocust te blijven op je studie kun je vinden op de studievaardigheden pagina.

 • Balans tussen je studie en je studentenleven

  Een balans vinden tussen je studie en het studentenleven kan een uitdaging zijn. Aan de ene kant zijn je studies een prioriteit, waarbij cijfers en academische prestaties rechtstreeks van invloed zijn op je toekomstige carrièremogelijkheden. Aan de andere kant moet je ook zorgen voor je gezondheid, sociale relaties en persoonlijke ontwikkeling.

  Op de campus van de UT vind je alles wat je nodig hebt om het maximale uit je studentenleven te halen.

  Naast de campus, biedt Enschede ook veel voor studenten aan de UT.