Transformeren in de zorg - serie 1

HOE HELPEN ZORGPROFESSIONALS MET TRANSFORMEREN?

Zorginnovatie is van alle tijden. Maar door de snelheid waarmee de zorg momenteel verandert is spreken we niet meer van een gestage overgang of transitie, maar van zorgtransformatie. Journalist Paul van Liempt en zorgtransformatie adviseur/coach Wouter Keijser verkennen de rafel randen van de zorg zoals we die al zo lang kennen: vanuit het perspectief van de zorgprofessional.

In gesprek met verpleegkundigen, huisartsen, specialisten, bestuurders, beleidsmakers en anderen zoeken zij samen naar antwoorden op de vraag: Hoe worden zorgprofessionals het beste ondersteund in deze tijd van zorgtransformatie?

Zorgtransformatie
Het begin

Wouter Keijser aan tafel bij Paul van Liempt over de Zorgtransformatie.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 1

Prof dr. Fedde Scheele in gesprek met Wouter Keijser en Paul van Liempt over zorgtransformatie.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 2

Samen met Wouter Keijser gaat presentator Paul van Liempt in gesprek met huisarts/bestuurder Willem Veerman over zorgtransformatie. Ook huisartsen weten weg met transformatie in de zorg! Het is goed mogelijk dat juist de 1e lijn een nog grotere rol gaat spelen in regionale zorgnetwerken. Hoe reageren  ziekenhuizen daarop? Welke weerstanden kunnen huisartsen zelf hebben om het allemaal 'anders' te doen?

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 3

Wat heeft een zorgmanager nodig om een wendbaar en weerbaar team te organiseren? Wat hebben zij zelf nodig van hun Raad van Bestuur? En aan welke voorwaarden moeten zorgprofessionals voldoen om duurzame innovaties te helpen realiseren? 

Samen met Wouter A. Keijser gaat presentator Paul van Liempt in gesprek met huisarts/bestuurder Willem Veerman.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 4

Moderne zorg organiseert zich waar mensen bij elkaar komen. Zorgtransformatie gaat voorbij aan innovatie/transformatie; het betreft tal van grensverleggende, paradigmatische veranderingen waarbij ook het concept 'zorg' verandert.

In deze vodcast hangen we aan de lippen van Jan Smelik, zorgtransformer en medicus met een succesvol ondernemershart voorbij de grenzen van zorg zoals wij die al zolang kennen.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 5

Waar zorg en technologie samenkomen ontstaan nieuwe (zorg)werelden. Maar wat is dan de impact op de werkelijkheid zoals we die al zo lang kennen?

Hoogleraar en regionaal multi-tasker op het gebied van zorginnovatie Miriam Hutten-Vollenbroek in gesprek met Wouter Keijser en Paul van Liempt over zorgtransformatie en de rafelranden van de zorg zoals we die al zo lang kennen...

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 6

Hoe is het om ziekenhuisbestuurder te zijn? Werkt het dan mee om ook dokter te zijn? Welke soort bestuurders zijn er nodig voor een duurzame zorgtransformatie? En toezichthouders? Zoeken we andere leiders in de zorg?

In deze 6e aflevering spreken we met Sophia de Rooij hoogleraar interne geneeskunde en voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 7

Een lawine aan perspectieven op zorgtransformatie: van weerbaarheid tot zwerm-theorie. Theo Toonen decaan van de University of Twente in gesprek met Wouter A. Keijser en Paul van Liempt, o.a. over: Wat drijft transformatie: technologie of techniek? Wat is de impact van personalised healthcare technology? Hoe pakken we zorgregionalisering aan: met een recept of een op-maat aanpak? En ook: de aankondiging van de nieuwe School of Regional Healthcare Transformation, te lanceren komende zomer...

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 8

De Nederlandse Eerstelijn is wereldwijd een van de meest toonaangevende als het gaan om innovatie. Maar: kunnen en willen huisartsen ook wel mee met zorgtransformatie? Huisartsen staan bekend om hun holostische en mensgerichte zorg. Hoe kunnen zij zich ontpoppen tot de innovatie zorgregisseurs die de zorg nodig heeft? 

Anja van Kempen gaat hierover in gesprek met Paul van Liempt en Wouter Keijser.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 9

Hoe werkt een psycholoog als headhunter voor zorgbestuurders, toezichthouders en (top)managers? De éminence grise, Klaus Schmitt van de executive search in de zorg spreekt zich hierover uit en doet ook een boekje open over headhunting en over wat er (niet) verandert terwijl in de zorg alles zo'n beetje op z'n kop staat.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 10

Wat betekent zorgtransformatie nu eigenlijk in de praktijk: opereren met chirurgische precisie of bouwen met kundige verbinding?

Ad Claassen chirurg en voorzitter van de Coöperatie Medisch Specialisten van het ZGT neemt ons mee in huidige praktijkervaringen met zorgtransformatie.Hij gaat in op de soms weerbarstige praktijk van verandering, weerstand en passie voor het vak.

Zorgtransformatie
Serie 1: aflevering 11

Als laatste in deze serie deelt vertrekkend SG Erik Gerritsen zijn 'geheimen' over effectieve zorgtransformatie, zoals het wakker kussen van positieve energie, in een geëntameerd gesprek met Wouter Keijser. Wordt hier het recept voor duurzame zorgtransformatie in Nederland gedeeld? En wat is de rol van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport? En moeten we eerst wachten op een nieuw zorgstelsel?