HomeOnderwijsOnderwijs voor professionalsLeidinggeven in MKB werkt niet anders dan in grootbedrijf
Cover proefschrift

Leidinggeven in MKB werkt niet anders dan in grootbedrijf

Leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf moeten dezelfde inspanningen verrichten als in het grootbedrijf om succesvol te kunnen zijn. Een opmerkelijke conclusie van UT- promovendus Jos Mesu is dat belonend gedrag van leidinggevenden net zo effectief is als charismatisch of transformationeel leiderschapsgedrag.


Veel leidinggevenden laten belonend gedrag nog weinig zien. Mesu deed onderzoek in vijftig voornamelijk uit Twente en de Achterhoek afkomstige bedrijven. Als leidinggevenden vaker hun waardering uitspreken voor prestaties van hun medewerkers krijgen ze meer commitment. ‘Hier valt nog veel te winnen’. Medewerkers dicht op de huid zitten en veelvuldig corrigeren kan daarentegen een negatief effect hebben. Het onderzoek toont aan dat deze controle extra inspanningen van medewerkers afremt.


Mesu pleit ervoor dat alle bedrijven er verstandig aan doen om te investeren in effectief leiderschap ongeacht aandachtsgebieden als kwaliteit, innovatie of bedrijven die zich enkel richten op zo laag mogelijke kosten. Leidinggevenden die medewerkers demotiveren of onhandig aansturen vormen een grote kostenpost.


Jos Mesu promoveerde aan het instituut IGS van de Universiteit Twente en zijn proefschrift ‘
Transformational and Transactional Leadership: Does It Work in Small to Medium-Sized Enterprises?’ is opvraagbaar voor pers en geïnteresseerden.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies