HomeOnderwijsOnderwijs voor professionalsOpleidingenMastercourse Succesvol Servitiseren

Succesvol Servitiseren

DE NEXT STEP IN BUSINESS DEVELOPMENT

Deze master course helpt jouw organisatie met het ontwikkelen van een ambitieuze serviteringsstrategie die de marktpositie van jouw organisatie blijvend verbetert.

De meerwaarde van servitiseren

Servitiseren: het uitbreiden van het producten- en dienstenaanbod met slimme diensten om zo de marktpositie te verstevigen én de klant echt iets extra’s te kunnen bieden. Smart industriële technologieën zijn hierbij onmisbaar.

Die slimme services zijn een enorme kans. Servitisering is een trend. Maar vergis je niet, servitisering is een strategische keuze die flinke gevolgen heeft voor de organisatie zelf én voor de keten waar de organisatie onderdeel van is. Transformeren van een productgeoriënteerde naar een servicegeoriënteerde organisatie is een operatie die vraagt om durf, strategisch inzicht en kennis van de toepassingsmogelijkheden in de organisatie. Niet voor niets zijn de verschillen tussen organisaties groot: sommige organisaties zijn al ver in het transformatieproces en hebben met hun geservitiseerde aanbod een sterke positie in de markt verworven, terwijl andere organisaties nog zoeken naar de juiste aanpak.

Vliegtuigenbouwer Rolls Roys – een toonaangevend voorbeeld van succesvol servitiseren

Voor Rolls Royce Aviation is het produceren en leveren van moderne straalmotoren al lang geen kernactiviteit meer. Meer dan 60% van de omzet van deze vliegtuigmotorenbouwer bestaat uit het leveren van diensten. Hiervan is de dienst TotalCare® de meest bekende. Dit onderhoudspakket ontzorgt vliegtuigmaatschappijen bij het onderhoud en het verantwoord gebruik van de motoren. De sensoren in de motor wisselen tijdens een vlucht in real time terabytes aan data uit, op basis waarvan Rolls Roys het gebruik optimaliseert en het onderhoud kan voorspellen. Klanten merken hier niets van. De grote hoeveelheden data die zo worden gegenereerd, gebruikt Rolls Roys vervolgens weer voor innovaties en het ontwikkelen van extra services waar hun klanten dan  van profiteren. 

Voor al die organisaties die hulp kunnen gebruiken bij het transformeren van hun organisatie heeft de UT de master course ‘succesvol servitiseren’ ontwikkeld. In 10 weken helpen docenten in strategische marketing, coaches van het Professional Learning & Development Centre en studenten van de masteropleiding Business Administration van de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS) jouw organisatie met het ontwikkelen van een ambitieuze serviteringsstrategie die de marktpositie van jouw organisatie blijvend verbetert.

Ontvang digitale brochure

Inhoud van de master course

Tijdens deze course staat de combinatie van wetenschappelijke kennis en concrete praktische casuïstiek centraal: waar lopen deelnemers tegenaan en welke oplossingen zijn er?

Een greep uit de thema’s die aan bod komen:

Dr. Raymond Loohuis, universitair docent Business Strategy & Marketing, Universiteit Twente (NIKOS)
“Een mastercourse waarin kennis op het gebied van servitisering direct wordt vertaald naar de praktijk, waardoor groeiambities van jouw bedrijf doordacht en duurzaam gerealiseerd kunnen worden.”
Dr. Raymond Loohuis, universitair docent Business Strategy & Marketing, Universiteit Twente (NIKOS)

Manier van werken

Twee (of meer) deelnemers per organisatie gaan samen met vier of vijf bedrijfskundestudenten (van de opleiding Master Business Administration) werken aan een organisatievraagstuk. Het gekozen organisatievraagstuk wordt verkend, het team stelt onderzoeksvragen op en zoekt naar antwoorden. Vervolgens wordt alle informatie vertaald naar een concreet plan van aanpak, met aanbevelingen. Elke organisatie maakt hierbij gebruik van een multidimensionale scan. Deze scan geeft inzicht in de innovatiekracht, marktoriëntatie en servitiseringsvolwassenheid van een organisatie.

De docenten van deze course hebben veel ervaring opgedaan in de praktijk en behoren in hun vakgebied tot de top. De opleiding draagt hierdoor op een praktisch en academisch verantwoorde manier bij aan het ontwikkelen, aanscherpen of uitbreiden van een servitiseringsstrategie. Tijdens deze cursus doen de deelnemers kennis op die meteen in de praktijk kan worden toegepast. In de opleiding staat transdisciplinair leren centraal: een sterke verbinding tussen wetenschap en praktijk, intensieve samenwerking en het gebruik van verschillende (inter)actieve werkvormen.

Concrete oplossingen, aanbevelingen en inzichten zijn niet de enige opbrengsten. De manier van leren in deze course draagt ook bij aan kennis- en competentieontwikkeling van medewerkers. Een gebrek aan kennis over servitisering en smart technologie is dé achilleshiel van organisaties die willen verder willen groeien. Na deze course beschik je over de kennis die nodig is om stap voor stap te groeien naar een servitised organisatie.

Verantwoordelijke opleiding: 
Master Business Administration / course Business Marketing & Servitisation
Opleidingscoördinator: dr. Raymond Loohuis MBA

Contactpersoon Professional Learning & Development Centre:
Jos Segerink
Drs. Dick Wijnveen

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master Course Succesvol Servitiseren
Graad: certificate
CROHO-code
Duur
3 maanden
Voltijd/deeltijd
Deeltijd
Taal
100% Engelstalig
Instroommoment
Tijden nog niet bekend
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
Nederland
Aantal plaatsen
Niet bij deze opleiding
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies