Disaster & Climate Resilience

Taal: Engels 
Deze sessie bestaat uit 3 presentaties

10:45 - 11:45 Urban green infrastructure

In Nederland nemen de systeemrisico's toe als gevolg van verstedelijking, een toenemende en vergrijzende bevolking, toenemende gevolgen van klimaatverandering en een achterstand in de uitvoering van klimaatadaptatiemaatregelen. Twee beleidsmaatregelen om de klimaatproblematiek aan te pakken zijn: het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot in 2050 met 95% te verminderen, en het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie om Nederland te beschermen tegen overstromingen, droogte en hittegolven. Stedelijke groene infrastructuur (UGI) kan een belangrijke rol spelen bij het gelijktijdig bereiken van deze beleidsdoelen door de voordelen die het oplevert voor deze en andere beleidsterreinen (bijv. gezondheid, biodiversiteit, sociale cohesie). UGI gaat echter ook gepaard met een kostprijs in water- en energiebronnen, die momenteel niet goed onderzocht is.

Deze presentatie toont voorbeelden van bestaande UGI in Enschede en geplande UGI in het Living Innovation Lab (LILa) aan de Universiteit Twente. Onderzoek op deze locatie meet de prestaties van UGI en adresseert daarmee de onderzoeksgaten in levenscyclusanalyse en benodigde energie- en waterbronnen voor UGI.

dr. K. Vrielink (Sean)
Docent

Karina Vink werkt in Construction Management and Engineering aan de UT met een focus op stedelijke groene infrastructuur en de rol daarvan in het vergroten van de weerbaarheid tegen natuurlijke gevaren, evenals het onderzoeken hoe de effecten van groene infrastructuur te kwantificeren zijn op het algemene doel van duurzaam water- en energiebronnenbeheer.

Supporting midsize cities towards climate resilience

Deze presentatie biedt inzichten uit het CATCH-project, dat tussen 2017 en 2022 uitgevoerd is binnen het Interreg North Sea Region (NSR)-programma. Het CATCH-project heeft als doel steden te ondersteunen in hun streven naar klimaatbestendigheid. Bij het beheersen van klimaatgerelateerde risico's hebben steden het vaak moeilijk door hun beperkte middelen en capaciteiten. Ondanks het feit dat de NSR zich bewust is van de klimaatcrisis, hebben veel steden ondersteuning nodig bij het ontwikkelen en uitvoeren van strategieën. Deze motivatie bracht het team van lokale en regionale overheden en kennisinstituten bijeen dat heeft samengewerkt in het kader van het CATCH-project. Het projectteam ontwikkelde een beslissingsondersteunend instrument dat steden begeleidt bij het beoordelen van hun huidige situatie en het identificeren van maatregelen en paden naar klimaatbestendigheid. Aangezien de partners zich concentreerden op watergerelateerde risico's en streefden naar een systematische aanpak, werd het "Urban Water Transitions"-kader, dat in Australië werd ontwikkeld, gebruikt als theoretische basis en aangepast aan de klimaat- en wateromstandigheden van de NSR. Het instrument werd getest bij de formulering, uitvoering en evaluatie van zeven proefprojecten in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Zweden en het VK. Deze pilots leveren goede praktijken op die kunnen worden overgenomen door andere middelgrote steden in de NSR en daarbuiten.

dr. G. Özerol (Gül)
Universitair hoofddocent

Gül is assistent-professor aan de Universiteit Twente. Haar belangrijkste expertise is het beheer van natuurlijke hulpbronnen, op basis van vergelijkende, transdisciplinaire projecten in Europa en het Midden-Oosten. Klimaatbestendigheid is een van haar recente onderzoeksinteresses. Ze werkt samen met academische en maatschappelijke belanghebbenden om praktische en theoretische inzichten te creëren.

Klimaatadaptie in Enschede

Vanwege de ligging op een stuwwal is de stad Enschede kwetsbaar voor extreme weersituaties. In 2010 en 2013 heeft de stad te maken gehad met grootschalige wateroverlast. De laatste jaren heeft de stad met de gevolgen van droogte en hittestress te maken gehad. Door het veranderende klimaat wordt het risico op wateroverlast, hittestress en verdroging de komende jaren steeds groter. Hoe vermindert Enschede dit risico en bereidt het zich voor op het extremere weer van de toekomst?

De stad neemt al decennia lang maatregelen om de situatie te verbeteren. Met de aanleg van wadi's in Ruwenbos (1993) en het waterplein in Roombeek (2006) liepen we voorop met innovatieve oplossingen.

Met door water- en klimaatspecialisten geroemde klimaatadaptatieprojecten maken we Enschede weerbaar tegen klimaatverandering. We maken ruimte voor water en vervangen verharding door planten en bomen om nu en in de toekomst wateroverlast, hittestress en verdroging tegen te gaan.

Sinds dit jaar heeft Enschede een nieuw Water en Klimaatadapatieplan waarin staat hoe de stad toewerkt naar klimaatbestendigheid in 2050.

Koen Wagelaar
Adviseur Stedelijk Water

Koen Wagelaar werkt sinds 2010 bij de gemeente Enschede. Hij is als ontwerper betrokken bij grootschalige klimaatadaptatie projecten. Daarnaast is hij trekker van het Water- en Klimaatadaptatieplan Enschede.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies