Thijs van Rooden

Wie is thijs van rooden en wat is zijn beweegreden

IT Risk Officer, schiphol

Bij Royal Schiphol Group ben ik werkzaam als IT Risk Officer. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het implementeren, monitoren en ontwikkelen van het Risk & Control Framework. Door dit proces effectief en adaptief in te richten zorg ik dat Schiphol aantoonbaar haar IT-risico’s weet te beheersen. In mijn rol kijk ik verder dan IT en leg de verbinding en zorg voor afstemming met ERM, met de business en met andere stakeholders.

Mijn reis is begonnen met de opleiding International Business Economics. Hierna startte ik mijn carrière in de Safety & Security sector. Daarvan heb ik enkele jaren bij Securitas gewerkt, waar ik verantwoordelijk ben geweest voor het opzetten en ontwikkelen van een nieuwe afdeling, gericht op organisatorische Safety. In die tijd ben ik ook begonnen aan de Masteropleiding Risicomanagement aan de Universiteit Twente. Na het afronden hiervan wilde ik mij volledig richten op risicomanagement. Via een consultancybureau heb ik als risicomanager bij diverse organisaties, waaronder Rijkswaterstaat en het projectenbureau van Schiphol, gewerkt.

Thijs van Rooden, IT Risk Officer, Schiphol

Risks enables performance

Thijs van Rooden, IT Risk Officer, Schiphol

Bij Schiphol kwam de mogelijkheid om IT Risk & Control verder te ontwikkelen. Voor mij een ideale combinatie van organisatieontwikkeling en risicomanagement.

Risicomanagement is een groot gedeelte changemanagement/ organisatie ontwikkeling. Het hebben van een goed risicomanagement proces is in mijn ogen niet voldoende om risico’s te beheersen. De organisatie meekrijgen en enthousiast krijgen is essentieel voor kwalitatief goed risicomanagement en daarmee organisatie prestatie.

"Adaptive risk management is the ability to constantly develop and adapt the pace and process to the needs and changes of the organisation, without losing its value and continuously enables performance"

 Een goede risicomanager is in staat risicomanagement flexibel, adaptief, complementair, maar niet onderdanig, aan (bedrijfs-)processen in te richten en toe te passen. Wanneer risicomanagement aansluit aan processen ontstaat meer inzicht in risico’s en is meer sturing voor belanghebbenden mogelijk.

Hierdoor is risicomanagement waardevol te maken en zal het proces (intrinsiek) geadopteerd worden door de organisatie. Daarmee bewijst risicomanagement haar waarde en is niet meer weg te denken uit bedrijfsvoering.

Als risicomanager geef je sturing aan de inrichting van risicomanagement en ben je sensitief voor organisatiebelangen en vermogen. Ik zie een risicomanager dan ook als iemand die het proces orkestreert en zo in staat is (bedrijfs-)prestaties te optimaliseren. De risicomanager is hiermee een enabler.

Waarom ben je lid geworden van het raad van advies?

De Master Risicomanagement aan de Universiteit Twente heb ik in 2014 mogen afronden en heb hier nog steeds profijt van. Ik heb de opleiding zowel persoonlijk als zakelijk als zeer waardevol ervaren. Ik ben dan ook verheugd het programmamanagement van de Master te mogen adviseren over ontwikkelingen en trends die van invloed kunnen zijn op de gebieden waarop de Master Risicomanagement zich richt. Dit doe ik vanuit zowel een achtergrond in managementfuncties als mijn ervaring in risicomanagement bij diverse organisaties.  

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies