Onzekerheden en bijbehorende risico’s scherp?

Waarschijnlijk zijn binnen jouw organisatie, of het nou een commercieel bedrijf op publieke instelling betreft, de doelen voor komend jaar al bepaald. Dit inclusief de actieplannen en bijbehorende begrotingen. Heel goed. Maar eh…, hoe zit het eigenlijk met de valkuilen en beren op weg naar die doelen? Met andere woorden, zijn de onzekerheden en bijbehorende risico’s ook scherp in beeld, inclusief de acties om daar slim mee om te gaan? 

Dit zijn de mensen die begrepen hebben dat het voor doelrealisatie noodzakelijk is om de bijbehorende onzekerheden recht in de ogen te kijken.Dr. Ir. Martin van Staveren

VERSCHILLENDE ANTWOORDEN

De praktijk leert dat op deze vragen verschillende antwoorden worden gegeven. Sommige mensen willen geen beren en valkuilen zien. Dit zijn de positivo’s (of naïevelingen) die hun ogen sluiten en oren dichtstoppen: “Al dat negatieve gedoe”. Anderen denken dat risico’s vooral de problemen van anderen zijn: “Daar hebben we dus onze risicomanager voor, die doet niet anders”. Een derde groep zegt daar zelf mee bezig te zijn: “Omgaan met risico’s? Dat is mijn dagelijkse werk!”. Als je aan die personen vraagt hoe ze dat expliciet en gestructureerd doen dan blijft het even stil: “Tsja, daar vraag je me wat, nou gewoon...” 

HET ANTWOORD op risico

Dan is er een toenemende groep (risico)managers en vakinhoudelijke professionals die een heel helder antwoord geeft: “Ja.” Dit zijn de mensen die begrepen hebben dat het voor doelrealisatie noodzakelijk is om de bijbehorende onzekerheden recht in de ogen te kijken. Zij benutten inmiddels een moderne definitie van het begrip risico: het effect van onzekerheid op het realiseren van doelen. Op basis daarvan durven ze telkens weer scherpe keuzes te maken: actie ondernemen om het risico te verkleinen of te voorkomen, of niets doen. Dit laatste betekent dat je het risico bewust accepteert, soms een prima keuze. 

VAN PAPIEREN TIJGER NAAR RISICOGESTUURD WERKEN

Nu is het niet zo dat deze laatste groep alleen uit risicomanagers bestaat. Sterker nog, het woord risicomanager moeten we afschaffen. Het wekt immers de illusie dat risico’s door derden kunnen worden gemanaged, in plaats van door de verantwoordelijken voor strategische of operationele doelen. Hulp kunnen de (voorheen) risicomanagers natuurlijk wél bieden, met als valkuil dat risicomanagement een papieren tijger wordt. Honderden risico’s staan wel in een dossier, maar er wordt niet op gestuurd, naar gehandeld en van geleerd.

RISICOGESTUURD WERKEN

Dé kunst is dan ook om instrumenteel risicomanagement om te buigen naar vernieuwend risicogestuurd werken. Dit vraagt om het creëren van passende organisatorische voorwaarden, waarmee we de organisatiekunde binnentreden. Onder die voorwaarden wordt expliciet en gestructureerd omgaan met risico’s een normaal onderdeel van de dagelijkse werkprocessen. Dwars door alle onzekerheden heen kan je dan op weg naar mooie en zinvolle doelen.


Dr.Ir. Martin van Staveren

Kerndocent Master Risicomanagement


Universiteit Twente

  

Brochure

Bedankt voor het invullen

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over nieuwe opleidingen en andere ontwikkelingen!

Bedankt voor het invullen