Brochure ontvangen?
Alle informatie overzichtelijk en bij de hand.

victor witte

Tekst: Lidewey van Noord

Een master volgen was iets wat Victor Witte, senior projectleider bij het landelijk politiedienstencentrum, altijd al wilde doen. “Ik zou haast zeggen dat het op mijn bucket list stond”. In 2011 startte hij met de Master Public Management aan de Universiteit Twente. Vorig jaar behaalde hij zijn bul. “Ik koos voor Twente omdat de master daar erg op de praktijk is gericht, en dat sprak mij aan.”

Witte begon zijn loopbaan bij de politie als administratief medewerker, inmiddels werkt hij als projectleider met het Team Kwaliteit & Control aan het vormgeven van de control-functie binnen het landelijk politiedienstencentrum (PDC). Als gevolg van bezuinigingen vindt er binnen de politie – de grootste ambtelijke organisatie van Nederland – een reorganisatie plaats. Sinds 2013 is er één landelijk korps, waaronder regionale politie-eenheden vallen die groter zijn dan vroeger. Witte: “De bedrijfsvoering is niet langer een verantwoordelijkheid van regionale eenheden, maar van het PDC. Het gevolg is dat er minder bureaucratie is, maar je merkt ook dat de organisatie nu heel groot is. Er zijn andere manieren nodig dan vroeger om die op een goede manier aan te sturen. Bij die uitdaging komt de master Public Management mij erg goed van pas.”

Strategische blik

Een van de grootste eyeopeners van de opleiding is volgens Witte het inzicht in de systemen binnen de overheid. “Veel werkt volgens protocollen, die dreigen we blind te volgen. Maar je raakt dan soms het zicht kwijt op wat er echt gebeurt, en of de manier waarop er wordt gewerkt wel functioneel is.” Daarom houdt hij een pleidooi voor een manier van organiseren waarbij niet alles wordt dichtgetimmerd. “Toevalligheden bepalen vaak in heel grote mate hoe iets uiteindelijk verloopt, dat geldt bij uitstek voor politiewerk. Met die wetenschap moet je vooral de grote lijnen regelen en ervoor zorgen dat je flexibel kunt inspelen op dat wat komt.”

Door het volgen van de master Public Management heeft Witte naar eigen zeggen geleerd om met een andere, meer strategische blik te kijken. “Dat brengt me ook rust. Ik begrijp beter dat je timing ook moet kloppen. Je kunt dingen niet in je eentje veranderen, de organisatie moet er rijp voor zijn.”