Workshops

Aanbod onderbouw

De onderbouw workshops zijn voor leerlingen in 1 t/m 3 vwo. Ze zijn gekoppeld aan de profielen op de middelbare school. Daarnaast bieden we een tweetal workshops aan met betrekking tot studie-vaardigheden van de leerlingen. De onderbouw workshops worden zowel aangeboden in onze workshop programma's als tijdens de Profielkeuzedagen. Hieronder zijn de omschrijvingen van de onderbouw workshops weergegeven. 

Omschrijvingen workshops 

Conditie

Iedereen weet dat sporten goed is voor je conditie, maar wat is ‘conditie’ eigenlijk? Welke organen spelen een belangrijke rol voor onze conditie, hoe werken deze organen en hoe kan je conditie meten? In deze workshop ga je aan de slag met de onderwerpen conditie en topsport en leer je op welke manier het hart, de longen en de spieren samenwerken voor een goede conditie. Door zelf experimenten te doen kom je erachter hoe goed jouw conditie is en ga je kritisch kijken naar de vraag ‘Hoe gezond is topsport?’.

Aan de slag met gedrag

Zou jij zonder Facebook of Instagram kunnen? Hoe komt het dat steeds meer jongeren verslaafd zijn aan social media? In deze workshop onderzoek je verslavingsgedrag rond social media en bekijk je social media vanuit verschillende kritische perspectieven. Je gaat brainstormen over de verschillende apps en websites en bekijkt video’s over social media verslaving. Daarnaast vul je zelf een psychologische test over Facebook verslaving in (de Bergen Facebook Addiction Scale) en doe je inzichten op over verslavingsgedrag en psychologisch onderzoek.

Ondernemerschap

Ondernemers staan erom bekend om creatieve en proactieve kwaliteiten te bezitten. Ze wachten niet af maar grijpen elke kans aan die op hun pad komt. Ben jij creatief genoeg om je eigen bedrijf te beginnen? Welke stappen moet je zetten en wat is de sleutel tot een succesvol bedrijf? Tijdens deze workshop wordt jouw creativiteit op de proef gesteld en word je uitgedaagd om een concreet businessplan te creëren waarmee je een bedrijf gaat starten dat winstgevend is.    

Bruggen bouwen

Tijdens deze workshop maak je kennis met het meest kenmerkende object van de civiele techniek: bruggen. Er zijn verschillende typen bruggen, maar ze hebben allemaal dezelfde functie en moeten voldoen aan dezelfde eisen: een verbinding voor verkeer van A naar B. Op een brug staan een heleboel krachten. De brug moet deze krachten opvangen, waardoor het iets doorbuigt. Deze doorbuiging moet niet te groot worden, anders gaat de brug kapot. Je gaat zelf aan de slag met het bouwen van een type brug. Welke brug kan de grootste kracht aan en zal de strijd winnen?  

Lab on a chip

Met nanotechnologie is het mogelijk om op hele kleine schaal (nanometer: een miljardste van een meter) te werken met deeltjes en nieuwe materialen te ontwikkelen. Met deze innovatieve technieken kunnen wetenschappers nu de functies van een laboratorium op één chip samenvoegen, ter grootte van een muntstuk! Met deze lab-on-a-chip kun je bijvoorbeeld medische onderzoekjes als bloedonderzoek extreem snel laten verlopen, wat veel tijd en geld kan besparen. In deze workshop krijg je meer te weten over de werking van zo’n lab-on-a-chip aan de hand van proefjes die de scheikundige fenomenen achter de chips uitleggen.

Metronet

Grafentheorie is een groot gebied binnen de wiskunde. Het wordt vaak toegepast in routebeschrijvingen: waarbij er honderden mogelijkheden zijn om van A naar B te komen maar je de snelste route wilt gebruiken. Om uit alle opties de snelste route te kiezen, zou je de tijdsduur van alle routes kunnen berekenen en daaruit de kleinste te selecteren. Dit kost enorm veel tijd, dus moet er slimmer gerekend worden. Deze workshop laat zien hoe wiskundigen hun analytisch denkvermogen toepassen om op een slimme en tijdsefficiënte manier tot de beste oplossing te komen.

Nieuw product te koop

15% van de jongeren in Nederland heeft overgewicht. De overheid wil hier wat aan doen en heeft gemeentes, waaronder gemeente Enschede, de opdracht gegeven om actie te ondernemen. Gemeente Enschede heeft besloten actie te ondernemen door middel van het voeren van en campagne en heeft de vwo-leerlingen van de onderbouw van uw school gevraagd om deze campagne op te zetten. Tijdens deze workshop leren leerlingen hoe gedragsverandering teweeg kan worden gebracht door het geven van een campagne. Welke campagne is volgens de gemeente het meest geschikt?

Politiek

Hoe is het politieke systeem van Nederland ingericht? En wat doet een politieke partij precies? Tijdens deze workshop vorm je in een groep een fictieve partij. Samen verdiepen jullie je in de standpunten van de partij. Jullie gaan een motie schrijven over een van de vijf thema’s: veiligheid, migratie, onderwijs, milieu of pensioen- en belastingstelsel. Ieder groepje wordt gevraagd om een fractievoorzitter aan te wijzen die een korte pitch van ongeveer een minuut kan geven aan de klas. Na de pitches zullen de overige partijen stemmen over het wel of niet aannemen van de motie.

Vaardigheden: Visuele denktechnieken

Bij het oplossen van ingewikkelde problemen is het handig als je het probleem goed kunt analyseren en technieken onder de knie hebt die je helpen om tot een creatieve oplossing te komen. Een techniek die hierbij goed van pas komt is ‘visueel denken’. Tijdens deze workshop krijg je eerst uitleg over wat visueel denken eigenlijk is en waarom, bijvoorbeeld, wetenschappers de techniek veel gebruiken. Je maakt een mindmap om verschillende oplossingen en ideeën te genereren (verzinnen) en structureren, je gaat schetsen om de ideeën visueel te onderzoeken en vervolgens bouw je een 3D prototype van je uiteindelijke oplossing.

Vaardigheden: Wetenschappelijke vorming

Wat is nou het verschil tussen alfa, bèta of gamma? En wat past het meeste bij jou? Daar kom je bij de workshop wetenschappelijke vorming achter! Tijdens deze workshop maak je kennis met deze verschillende gebieden in de wetenschap door zelf een alfa-, bèta- of gammaonderzoek uit te voeren.

Aanvragen

De campusprogramma’s en de workshops op locatie kunnen worden aangevraagd via ons online formulier. Voor meer informatie kan je contact opnemen met contact-pre-u@utwente.nl.