Persoonlijk Assistent Leraar (PAL)

Om het onderwijs in het voortgezet onderwijs vanuit de school te ondersteunen, bieden wij de mogelijkheid aan om een Persoonlijk Assistent Leraar in de klas in te zetten. Een Persoonlijk Assistent Leraar (PAL) ondersteunt docenten in hun werkzaamheden.

Inzet PALs

PALs kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden. Zo kunnen ze...

projecten begeleiden in de klas, zoals

  • modules Life & Science 
  • lessen over wetenschapsoriëntatie 

nieuw onderwijs ontwikkelen, bijvoorbeeld

  • lessenseries op het vlak van projectmatig werken
  • projecten met thema's als programmeren of robotica

docenten ondersteunen in overige werkzaamheden, denk aan

  • kleine groepen leerlingen ondersteunen bij specifieke onderwerpen (zoals rekenen & taal)
  • docenten ondersteunen bij practica
  • nakijken, surveilleren, etc.

In overleg is het ook mogelijk om een PAL in te zetten voor een ander project. Bij ideeën of vragen kan altijd contact met Pre-U worden opgenomen. 

PAL: een win-win situatie

In februari 2019 is het PAL project door VOION uitgeroepen tot parel. De functie van Persoonlijk Assistent Leraar is namelijk een goede manier voor studenten om kennis te maken met het onderwijs. Dit stimuleert de doorstroom van studenten naar de lerarenopleidingen. Een situatie waarin zowel de school als de student profiteert dus. Benieuwd? Meer info is te vinden in onderstaande video. 

Tijden, kosten en begeleiding

Uren

Een PAL werkt meestal 4, 6, 8 of 12 uur per week (0.1, 0.15, 0.2 of 0.3 fte). De momenten waarop een PAL werkt is afhankelijk van de wensen van de school, de mogelijkheden van de PAL en de reistijd. 

Kosten

Een PAL kost €32,00 per uur dat de PAL op de school aanwezig is. Dit is inclusief werving, opleiding en begeleiding vanuit de Universiteit.

Begeleiding

De PAL's krijgen begeleiding in de vorm van opleiding, training en evaluatie. Jouw school begeleidt de PAL in zijn werkzaamheden op school. De voorwaarde die wij stellen is dat de PAL voor elke 0.3 fte dat hij werkt, hij 0.1 fte aan begeleiding ontvangt van de school.

AANVRAAG

Ben je geïnteresseerd in het PAL-project en wil je kijken naar de mogelijkheden? Vul dan het onderstaande formulier in. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden voor het inzetten van een PAL. Je moet er wel rekening mee houden dat het enkele weken kan duren voordat er een PAL is gevonden die specifiek aansluit bij jouw project en/of wensen. Bij (aan)vragen kan ook gemaild worden naar jennekedejong-pre-u@utwente.nl. 

Aanvraagformulier PAL
Vul hier het aanvraagformulier in voor een PAL
Start je aanvraag hier!

Voorwaarden PAL-project 

Het PAL project wordt uitgevoerd door Pre-U, het Pre-university programma van de University of Twente. Voor de samenwerking tussen de school en Pre-U gelden de volgende voorwaarden.