Wiskunde

kruispunten simuleren

Inleiding

Eerst naar links kijken, dan naar rechts kijken en dan voor de zekerheid nog een keer naar links kijken. Alleen als de weg dan vrij is, kun je veilig oversteken. Als je dat bij elk kruispunt zou moeten doen, dan zou je de hele dag in de file staan. Om kruispunten veiliger en sneller te maken zijn er verkeerslichten opgezet. Een algoritme zorgt ervoor dat op het juiste moment de juiste verkeerslichten op groen of rood springen. Het algoritme moet rekening houden met twee belangrijke eisen, het moet veilig zijn en elke deelnemer moet zo kort mogelijk wachten voordat die over mag steken.

Simulaties

Zodra ergens een nieuw kruispunt komt, moet er over nagedacht worden hoe het algoritme er uit moet komen te zien. Zodra er een eerste ontwerp is gemaakt, moet het getest worden. Voor simpele kruispunten kun je met een beetje logisch nadenken er achter komen of een bepaald algoritme in de praktijk gaat werken, maar als de kruispunten ingewikkelder worden, wordt er gebruik gemaakt van een simulatie om te controleren of het algoritme goed functioneert in verschillende situaties. Bij een simulatie wordt de omgeving waarin het algoritme zal gebruikt gaan worden nagebootst op de computer. In die virtuele omgeving wordt het algoritme getest. Op die manier wordt niet alleen gecontroleerd hoe het algoritme werkt, maar ook vooral hoe de omgeving daarop reageert.

Onderzoek

Voor dit PWS ga je zelf verschillende schema's bedenken voor verkeerslichten en ga je ze daarna testen met een eigen simulatie. Op deze manier ga je kijken welk algoritme de het beste werkt door te kijken naar het aantal auto's dat het kruispunt is gepasseerd en hoeveel ongelukken er zijn gebeurd. Door het aantal auto's op de weg te variëren kun je onderzoeken hoeveel auto's je algoritme maximaal aankan. Ook kun je het kruispunt groter maken, met meerdere kruisende wegen. In de bijlage zit een uitgebreidere handleiding. Daar staat ook in waar je de nodige software kunt downloaden en hoe er mee kunt werken.