Inleiding

Cryptologie, of wel geheimschrift, is het versleutelen van een boodschap. Je hebt ook vast zelf vroeger wel eens een geheime boodschap verstuurd, bijvoorbeeld door alle letters een aantal plaatsen in het alfabet op te schuiven.

Cryptologie is al ‘zo oud als de weg naar Rome'. Letterlijk, want Julius Ceasar was een bekende gebruiker van cryptologie. In de oudheid werden boodschappen versleuteld omdat ze over grote afstand door veel verschillende personen vervoerd werden en dus eenvoudig onderschept konden worden.

In de wereldoorlogen speelde cryptologie ook een grote rol, boodschappen voor het front werden versleuteld doorgestuurd in de hoop dat de tegenpartij ze niet zou doorzien.

Ook nu speelt cryptologie een grote rol in het versturen van data via internet. Bijvoorbeeld bij het internetbankieren wordt veel data versleuteld verstuurd, om zo veiligheid te kunnen garanderen. Wel worden tegenwoordig steeds ingewikkeldere sleutels en versleutelingen gebruikt omdat er steeds meer technieken kunnen worden gebruikt om codes te kraken.

Cryptologie

Er zijn allerlei manieren om een boodschap te versleutelen, maar vaak speelt wiskunde een grote rol, zowel bij de encryptie (het versleutelen) als de decryptie (het ontrafelen) van een boodschap. Bij encryptie wordt altijd gebruikt gemaakt van sleutels. Dit kan dezelfde voor versleutelen en ontrafelen zijn, maar ze kunnen ook onderling verschillen.

onderzoeksvragen

Caesarencryptie
Hoe werkte het systeem dat Julius Caesar gebruikte?

Bekende systemen
Welke bekende encryptie systemen zijn er en hoe werkt het coderen en decoderen bij deze systemen?

Codering kraken
Hoe zijn de bekende, eenvoudige coderingen zoals de Caesarencryptie en enkelvoudige substitutie te kraken?

Cryptologie in de wereldoorlogen
Welke coderingssystemen werden in de wereldoorlogen gebruikt en welke wiskunde zit hierachter?

Cryptologie nu
Welke coderingssystemen worden tegenwoordig gebruikt en welke wiskunde zit hierachter?