Talen

verstaan en begrijpen


Inleiding

‘je weet wel, die ene....' Wanneer je bijvoorbeeld met je vriendinnen kletst, hebben ze aan het spreekwoordelijke halve woord genoeg, ze begrijpen je, terwijl iemand die je niet kent maar meeluistert het wel verstaan heeft, maar geen geen idee heeft wat je ermee bedoelt. Er zit een groot grijs gebied tussen verstaan en begrijpen.

Ambigu

Eén van de grote verschillen tussen verstaan en begrijpen ontstaan doordat de Nederlandse taal veel dubbelzinnigheden kent die zorgen voor spraakverwarring. Ga maar na, je hebt vandaag vast al iets gelezen waar je even moest denken wat er mee bedoeld werd, dat kunnen hele onschuldige dingen zijn als: "De Hond opgepakt", dat niet gaat over een hond, dat zou gek zijn, maar over Maurice de Hond, maar ook iets schunnigs, bijvoorbeeld de standaard grijns wanneer je wiskundeleraar het over ‘aftrekken' heeft... Dit zijn woorden die ambigu zijn, ze hebben meerdere betekenissen.

Mama Appelsap

Een ander bekend voorbeeld van het verschil tussen verstaan en begrijpen zijn de ‘mama appelsap liedjes'. De term is ooit bedacht door een 3fm dj die dit gebruikt voor liedjes waarin je iets heel anders kan verstaan dan wat er daadwerkelijk wordt gezongen. De mama appelsap dankt zijn naam aan het nummer Wanna Be Startin' Somethin' van Michael Jackson waarin sommige mensen de tekst Mama say mama sa mama appelsap horen. De oorspronkelijke tekst is Mama-se mama-sa ma-ma-coo-sa. Kijk maar eens of je hem ook hoort. Ook op internet zijn veel voorbeelden te vinden, maar kijk wel uit, als je één keer een mamma appelsap hebt gehoord in een liedje, hoor je hem voor altijd!

onderzoeksvragen

Oorzaak
Waardoor worden verschillen tussen verstaan en begrijpen veroorzaakt

Ambigu
Wat betekent het begrip ambigu?

Voorbeelden
Welke bekende voorbeelden van ‘mama appelsap’ liedjes zijn er?