Inleiding

Poëzie is een bijzonder onderdeel van de literatuur. Enerzijds zijn er allerlei regels en theorieën, anderzijds is het een bijzonder creatief vakgebied dat door veel mensen niet begrepen wordt.

Theorie

In poëzie heb je vaak te maken met moeilijk te definiëren begrippen als klank en ritme, maar ook andere, makkelijkere eigenschappen vind je vaak terug. Rijm is de bekendste, maar weer niet altijd aanwezig. Andere kenmerken zijn onder andere alliteratie, assonantie, personificatie, metaforen maar ook een indeling in strofen en aandacht voor regellente en metrische patronen. Zo zijn er nog veel meer stijlkenmerken en stijlfiguren waarnaar je op zoek zou kunnen gaan in gedichten.

Creativiteit

Naast dat er allerlei regels zijn voor poëzie, is het ook vooral een creatief vakgebied. Naast gedichten, zie je poëzie ook terug in bijvoorbeeld liedjes. Ook daarin zou je op zoek kunnen gaan naar stijlfiguren.

Ook is je simpelweg aan de regels houden geen garantie om een succesvol dichter te worden. Simpelweg aan de regels houden resulteert vaak in een sinterklaasgedicht, dus voor poëzie is wel meer nodig blijkt. Maar wat maakt nu dat verschil? Wanneer is iets een rijmpje en wanneer een gedicht?

Er zijn regelmatig wedstrijden voor dichters, misschien is het leuk om eens te kijken hoe de jury van zo'n wedstrijden de inzendingen beoordeeld? Is het een kwestie van smaak? Of zijn er toetsbare criteria?

Moderne dichters schrijven niet standaard hun gedichten in een boek, op steeds meer plekken en manieren kom je gedichten tegen. Op bijzondere locaties, zoals op speciale gebouwen, maar ook digitalisatie en interactiviteit bieden grote mogelijkheden voor het overbrengen van een boodschap!

Voordragen

Dichters vinden het erg belangrijk hoe hun werk wordt voorgedragen. Ritme, intonatie, rust enzovoorts kunnen een gedicht maken of breken.

Vaak doen ze het daarom het liefste zelf. Een bekend voorbeeld is Jules Deelder, die zelfs ook vaak het voordragen van gedichten combineert met muziek en theater, om zo de lading nog beter over te kunnen brengen.Iets anders nieuws is poetryslamming. Waarbij hippe moderne dichters op een podium met behulp van muziek, beelden en licht tegen elkaar battelen om gunst van het publiek. Zo'n avondje poetryslam is zeker een bezoekje waard, maar waarom zou je het niet eens met een aantal vrienden zelf proberen, misschien komt er wel een verborgen talent boven....

onderzoeksvragen

Stijlfiguren en stijlkenmerken
Welke stijlfiguren en stijlkenmerken worden gebruikt in poëzie?

Rijmpje of gedicht
Wat maakt een rijmpje een gedicht?

Moderne techniek
Hoe kan moderne techniek worden gebruikt om poëzie over te brengen?

Voordragen
Waarom is de manier van voordragen zo belangrijk?