Talen

plat proat'n 


Inleiding

Ook al is Nederland maar een klein landje, toch bestaan er ontzettend veel dialecten, variaties op het Nederlands, waardoor het Nederlands overal anders klinkt. Bij sommige mensen wordt thuis standaard dialect gepraat, terwijl bij andere mensen nauwelijks te horen is waar ze vandaan komen.

Dialect of taal

Al die verschillende dialecten en talen hebben ook verschillende statussen in ons land. Het Nederlands is de eerste taal, maar wist je dat ook het Fries een officiële taal is? Maar wat houdt dat eigenlijk in, een officiële taal? Verder is bijvoorbeeld het Limburgs een streektaal en het Goois bijvoorbeeld, is een dialect. Maar wat betekent dat? En wie bepaalt dat?

Emotie

Aan dialecten en streektaal kleeft een boel emotie. In het Nederlands is het bekendste voorbeeld het Fries, maar ook in België in de rivaliteit tussen de Vlamingen en de Walen groot. Waar komt de rivaliteit vandaan? En waarom wordt er niet gewoon een keuze gemaakt? Ook het spreken van dialect heeft te maken met emotie, bijvoorbeeld omdat het verbondenheid creëert, maar ook omdat mensen het idee hebben dat ze zich beter kunnen uitdrukken. Het spreken van een dialect heeft daarnaast ook een bepaalde uitstraling naar buiten toe.

Vernieuwing

Een dialect heeft een oorsprong met een bijbehorende vocabulaire, maar in elke taal ontstaan nieuwe woorden en zijn er nieuwe dingen, zoals computer of mobiele telefoon waar een woord voor moet zijn. Elke taal in continu in ontwikkeling en de daarbijhorende dialecten zijn dat dus ook. Voor je profielwerkstuk zou je kunnen kijken hoe een taal, streektaal of dialect omgaat met nieuwe woorden en hoe deze eigen gemaakt worden.

onderzoeksvragen

Taal, streektaal en dialect
Welke talen, streektalen en dialecten zijn er in Nederland?

Status
Wat betekent de status van een taal?

Rivaliteit
Welke bekende gevallen van talen die voor rivaliteit zorgen zijn er?

Vernieuwing
Hoe gaan talen, streektalen en dialecten om met vernieuwing?