Inleiding

Zonnebrandcrème blokkeert een deel van het UV-licht dat de huid daardoor niet kan bereiken. Hierdoor verminderen de schadelijke gevolgen die UV-licht kunnen hebben voor de huid.

UV-straling

UV-straling is een gebied uit het elektromagnetisme spectrum met een iets kortere golflengte dan licht. UV-straling is onderdeel van de straling die door de zon wordt uitgezonden. Het heeft verschillende effecten op de menselijke huid. De huid wordt bruin, bij sommige mensen sneller en meer dan bij anderen. De huid kan verbranden en sneller oud worden, zodat de huid dunner wordt en rimpels krijgt. Onder invloed van UV-straling produceert de huid de onmisbare vitamine D3. Een deel van het UV-licht wordt geblokkeerd door ozon in de atmosfeer.

UV-filters

De werking van zonnebrandcrème is gebaseerd op het blokken van UV-straling. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals organische stoffen die chemisch veranderen onderinvloed van de energie in UV-straling. De energie die stoffen opnemen geven ze weer af in infraroodstraling. Andere filters zijn fysisch van aard, stoffen als titaanoxide en zinkoxide reflecteren UV-straling. Er zijn veel stoffen die als UV-filter kunnen dienen, maar veelal zijn deze stoffen schadelijk voor de gezondheid. De filters worden uitgebreid getest voordat ze gebruikt worden.

Zelf testen

Het is mogelijk om zelf verschillende soorten zonnebrand te testen. Neem een UV-lamp, die soms wordt verkocht als manier om vals briefgeld mee op te sporen. Maak een duidelijke streep met een UV-licht reflecterende stift. Smeer verschillende soorten zonnebrandcrème op delen van de streep en kijk in het donker met de UV-lamp aan naar het resultaat. Een goede zonnebrandcrème zou een donkere vlek op de streep moeten geven.

In het liedje Everybody's Free ( To Wear Sunscreen) uit 1999 wordt in een lange speech het nut van zonnebrandcrème beschreven. Het humoristische nummer is gebaseerd op een speech van Mary Schmich in de Chicago Tribune.

onderzoeksvragen

Werking UV-filters
Hoe werken verschillende soorten UV-filters?

Testen van zonnebrandcrèmes
Hoe worden verschillende soorten zonnebrandcrèmes getest en hoe wordt de beschermingsfactor bepaald?

Betrouwbaarheid en effecten
Hoe werkt en hoe betrouwbaar is de hiergenoemde onderzoeksopstelling? Wat is het effect van de gebruikte golflengte? Wat is het verschil tussen verschillende factors en merken?

Huidkanker
Hoe ontstaat huidkanker?