Inleiding

Volgens een onderzoek in 2005 drinkt de gemiddelde Nederlander 20,3 liter wijn per jaar wat neerkomt op 203 glazen wijn. Dit lijkt misschien veel, maar valt in het niet bij de hoeveelheid bier die de gemiddelde Nederlander per jaar drinkt. De gemiddelde Nederlander drinkt bijna 75 liter bier per jaar, wat neerkomt op zo'n 10 kratten per jaar. Daarmee zijn bier en wijn met ruime voorsprong de nummer één en twee meest gedronken alcoholische dranken in Nederland. Van de non-alcoholische dranken doet koffie het het best. De gemiddelde Nederlander drinkt maarliefst 130 liter koffie per jaar.

Vinificatie

Het volledige proces om wijn te bereiden heet vinificatie. De traditionele vinificatie begint met het ontdoen van de druiven van hun steeltjes. Vervolgens worden de druiven gekneusd en wordt een beetje zwavel toegevoegd aan de gekneusde druiven om ongewenste chemische processen tegen te gaan. Vervolgens kan het gisten beginnen. Tijdens het gisten worden suikers door gisting omgezet in alcohol. Als de wijn genoeg gegist is, is de belangrijkste stap die nog moet worden genomen het helder maken van de wijn. Als dit vervolgens ook gebeurd is, kan de wijn gebotteld worden en worden verkocht.

Proefjes

Voor je profielwerkstuk zijn de meest uiteenlopende proefjes mogelijk met wijn. Zo kun je proberen je eigen wijn te maken en hieraan allerlei metingen doen tijdens bijvoorbeeld de gisting. Houdt er echter wel rekening mee dat dit de nodige tijd zal kosten. Het is ook mogelijk om slechts enkele stappen uit de vinificatie in het klein na te bootsen en daarbij metingen te doen naar het verloop van concentraties van bepaalde stoffen. Verder is het ook mogelijk metingen te doen bij verschillende soorten wijn om zo de verschillen tussen rode, witte en roséwijn te onderzoeken of het verschil tussen dure en goedkope wijn.

onderzoeksvragen

Alcoholpercentage
Hoe verloopt het alcoholpercentage van wijn tijdens het gisten?

Vinificatie
Welke chemische reacties vinden allemaal plaats tijdens de vinificatie?

Hoofdpijn
Vaak wordt gezegd dat sulfiet de oorzaak is van hoofdpijn na wijn drinken. Is dit werkelijk de oorzaak van de hoofdpijn of ligt deze in een ander ingrediënt of proces?

Chemische samenstelling
Zit er verschil tussen de chemische samenstelling van goedkope en dure wijn?