Inleiding

Iedereen kent het wel, kriebels in je buik, niet kunnen slapen of eten en de hele dag dromend voor je uit staren. Verliefd worden we allemaal wel een keer, maar wat is het nu eigenlijk? Waarom krijg je die kriebels in je buik? De een geloofd in liefde op het eerste gezicht en de ander in een rationele overweging. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de vreemde lichamelijke reacties die je ervaart worden veroorzaakt door chemische stoffen die vrij komen in je lichaam. Deze vrijlating van stofjes is een reactie op een instinct wat er voor zorgt dat je op basis van de ander z’n geur, uiterlijk en gedrag de goede partner kiest om een gezin mee te vormen.

Evolutie

De natuur heeft er voor gezorgd dat we onbewust kiezen voor een persoon met een zo anders mogelijke genencombinatie dan die van jezelf. Dit zorgt er voor dat je de genen van je nakomelingen gezond houd. Iedere persoon heeft een eigen geur en onbewust reageert je lichaam op de geur van die anderen. Je voelt je sneller aangetrokken tot een persoon met hele andere genen. Uiterlijk is hierin ook belangrijk. Een symmetrisch persoon heeft vaak minder genafwijkingen dan een minder symmetrisch persoon, waardoor je onbewust ook kiest voor een zo ‘mooi’ mogelijke partner. Dit betekend namelijk gezonde genen Daarom wordt er zo veel energie aan uiterlijk besteed en gaan mensen in een vaste relatie vaak minder op hun uiterlijk letten.

Tegenwoordig

Tegenwoordig hebben niet alleen de sterkste, mooiste, slimste het goed, maar wordt er voor iedereen goed gezorgd, Daarom is deze manier van partnerselectie minder belangrijk geworden, maar ons lichaam is hierin niet veranderd en kiest nog steeds op dezelfde manier. Wel is gebleken dat vrouwen als ze zwanger zijn, juist vallen op types met meer het zelfde genotype als zichzelf. Ze trekken in die periode vaak meer naar hun broers en vader toe om dat deze personen veiligheid betekenen. Tegenwoordig zijn heel veel vrouwen kunstmatig ‘zwanger’ door het nemen van de Pil en vallen ze op mannen die meer hun eigen genotype hebben. Wetenschappers hebben het vermoeden dat dit een van de oorzaken is van meer genetische afwijkingen bij kinderen die bijvoorbeeld allergieën veroorzaken. Maar gelukkig staan we hier normaal niet bij stil en genieten we er gewoon van, anders zou er niks meer aan zijn.

onderzoeksvragen

Welke stoffen veroorzaken verliefdheid en hoe?
Het verliefde gevoel is een chemische reactie in je lichaam. Er worden stofjes afgegeven die dit gevoel veroorzaken. Welke stoffen zijn dit en wat doen ze?

Waarom wordt je verliefd op een persoon en waarom niet op een ander?
Je kunt meerdere keren verliefd worden, maar je wordt niet zomaar op iedereen verliefd. Wat in een persoon zorgt er voor dat je op die persoon verliefd wordt?

Kun je verliefd worden op meer dan 1 persoon tegelijk?
Je kunt meerdere keren verliefd worden, maar kan dit ook op twee mensen tegelijkertijd?

Wat zijn de bijwerkingen van verliefdheid?
Veel mensen worden ziek van verliefdheid. Dit zijn echt lichamelijke klachten en het zit niet (helemaal) tussen de oren. Wat zijn de bijwerkingen van verliefd zijn?