Inleiding

Ongeveer 30 jaar geleden kende men de term sportdranken nog niet. Tegenwoordig worden sportdranken zowel in de topsport als in de breedtesport veelvuldig gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk de effectiviteit van al deze sportdranken?

Soorten sportdranken 

Er zijn veel verschillende merken en soorten sportdranken te verkrijgen, zoals ‘Extran energy', ‘AA drink', ‘Vitastar' en ‘Aquarius'. Grofweg zijn er twee hoofdgroepen te onderscheiden, namelijk de energiedranken en de dorstlessers. Het verschil tussen deze dranken zit in het koolhydratengehalte de stof die tijdens het sporten snelle energie levert. Energiedranken hebben een koolhydratengehalte van 80-200 gram per liter en bevatten met name die suikers die snel worden opgenomen in het bloed. Dorstlessers bevatten vooral water en elektrolyten met als functie het vocht- en het elektrolytengehalte op peil te houden tijdens het sporten. Een dorstlesser bevat ook koolhydraten, maar in een kleinere hoeveelheid dan de energiedranken.

Effectiviteit

De samenstelling van de sportdranken zal invloed hebben op de te leveren sportprestatie. Het zojuist genoemde koolhydraat- en elektrolytgehalte zijn belangrijke aspecten van de sportdrank, maar ook de zuurgraad en osmolariteit. Een geheel ander aspect is de smaak van de sporter. Ook deze speelt een belangrijke rol, aangezien een sportdrank die niet lekker smaakt de effectiviteit niet ten goede zal komen. Daarnaast wordt de effectiviteit van de sportdrank bepaald door het moment waarop deze wordt gedronken. Dorstlessers dienen over het algemeen na het sporten te worden gedronken, terwijl energiedranken tijdens het sporten genuttigd dienen te worden.

Sportdrank en sporter

Voor een topsporter zal het belangrijk zijn om te weten welke sportdrank hij het beste kan drinken en op welk moment. Over het algemeen zal de coach zich hiermee bezig houden. Wenselijk voor beiden is echter zich te kunnen richten op de sport, waardoor een duidelijk overzicht van sportdranken en hun effectiviteit van groot nut kan zijn.

onderzoeksvragen

Energie
Welke veranderingen in de stofwisseling vinden er plaats als we sporten?

Eisen
Waaraan dient een ideale sportdrank te voldoen?

Gebruik
Welke sportdrank kan het beste worden gedronken bij duursporten en welke bij een krachtsporten?

Gebruik
Dienen sportdranken voor, na of tijdens het sporten te worden gedronken?