Inleiding 

Je kent het vast wel. Wil je 's ochtends voordat je naar school vertrekt nog snel even een boterham smeren, is de kaas helemaal beschimmeld. Terwijl je naar de container loopt om de kaas weg te gooien, pak je de hagelslag uit de voorraadkast. Dan maar een boterham met hagelslag. Maar toch is je dag anders van start gegaan dan je had gehoopt. Zonder die overheerlijke boterham met kaas.

bouw

Schimmels zijn organismen die uit een cel met celkern, cytoskelet of mytochondriën bestaan. Het is één van de vier rijken waar organismen normaalgesproken worden ingedeeld. Naast het rijk der schimmels wordt verder onderscheid gemaakt tussen het rijk der planten, dieren en bacteriën. De meeste schimmels (meercellige schimmels) zijn opgebouwd uit draden die hyfen genoemd worden. Deze draden groeien en vertakken steeds verder over en in de voedingstof waar de schimmel op groeit. Paddenstoelen zijn hier een goed voorbeeld van. Eencellige schimmels bestaan doorgaans niet uit draden en worden gisten genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is biergist, wat ook gebruikt wordt voor brood. 

Vervelende en nuttige schimmels

Er bestaan zowel vervelende als nuttige schimmels voor de mens. De schimmels die de kaas uit de inleiding hadden doen bederven zijn een goed voorbeeld van vervelende schimmels maar ook schimmels die schimmelinfecties als zwemmerseczeem en baardschurft veroorzaken zijn vervelend. Tegenover deze vervelende schimmels staan de nuttige schimmels. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de penseelschimmel. Deze schimmel scheidt de stof penicilline af dat wordt gebruikt voor antibiotica. Daarnaast zijn schimmels onmisbaar bij de productie van producten als bier, wijn en brood.

onderzoeksvragen

Leven
Hoe voeden schimmels zich en welke processen vinden daarbij plaats?

Voortplanting
Hoe gaat de voortplanting van schimmels in zijn werk?

Schimmelinfecties
Hoe ontstaan schimmelinfecties bij de mens (zwemmerseczeem, baardschurft enz.) en hoe zijn deze doorgaans te bestrijden? Welke processen vinden hierbij plaats?