Inleiding

Rubber is niet zo makkelijk te recyclen als glas, je kunt het namelijk niet smelten. Elk jaar gooien we in Nederland zoveel banden weg, dat ze op elkaar een toren van 15 kilometer zouden geven. Bij het verbranden van rubber komen veel schadelijke stoffen vrij, dus zou het erg interessant zijn om rubber te kunnen recyclen.

Rubber

Thermoplasten zijn plastics die bestaan uit moleculen in de vorm van lange slierten, net als een bord spaghetti. Bij verwarming kunnen de slierten langs elkaar bewegen waardoor het plastic vloeibaar wordt. In rubber zitten de slierten aan elkaar vast, waardoor je het niet kan smelten. Hoe kun je rubber recyclen als je het niet kan smelten? Kun je nieuwe banden maken van oude banden?

Oude banden

Rubber wordt aangetast door ozon in de atmosfeer. Als banden langer mee kunnen gaan hoef je ze minder snel weg te gooien. Hoe kun je veroudering van rubber tegengaan?

Banden die te oud zijn om te recyclen kunnen altijd nog gebruikt worden in de wegenbouw. Ook kun je ze verbranden en de warmte gebruiken om stroom op te wekken. Wat is de milieuvriendelijkste manier om van oude banden af te komen? En wat is economisch interessant?

onderzoeksvragen

Rubber recyclen
Hoe kan rubber gerecycled worden?

Nieuwe banden
Hoe kun je nieuwe banden maken van oude banden?

Milieuvriendelijkste manier
Wat is de milieuvriendelijkste manier om van oude banden af te komen?

Economisch meest interessant
Wat is de economisch meest interessante manier om van oude banden af te komen?